Soda Stream Design – för den som föredrar attraherande design

Ett av namnen på alla Sodastreams kolsyremaskiner är Sodastream Design. Sodastream Design är stilrent designad i silver samt svart och kommer vanligen med två PET-flaskor i plast och en Alco2jet kolsyreflaska. Exakt denna modell – Sodastream Design – har idag utgått ur många butikers utbud, möjligen är det en utgående modell från Sodastream då den t ex inte förekommer i sortimentet på Sodastreams egen webbsida.

De kolsyremaskiner Sodastream marknadsför i dagsläget är dessa fyra: Sodastream Jet – Klassisk Design; Sodastream Genesis – Modern samt slimmad design; Sodastream Penguin – Enda kolsyremaskinen med glaskaraffer, och slutligen Sodastream Pure – Stil och bekvämlighet.

En Sodastream Jet kan man idag enkelt finna för runt 600 kronor, inklusive PET-flaskor och gaspatron. På andra sidan prislistan står Sodastream Penguin som går på ungefär 1800 kronor, medräknat två glaskaraffer samt en kolsyrepatron. Mellan dessa prisklasser rör sig Pure- och Genesismodellerna. En billig kolsyremaskin är inte nödvändigtvis bättre än en kostsam, men gillar man utformning samt fräcka detaljer kan man lägga en extra slant för en lite mer exklusiv modell.

Sodastream konkurrerar med en del andra affärsverksamheter när det gäller försäljningen av kolsyremaskiner, men det är Wassermaxx som är den främsta konkurrenten. Wassermaxx, som marknadsförs av Aga, erbjuder motsvarande kolsyremaskiner som Sodastream i ungefär samma prisklasser. Vilket märke man väljer har mest att göra med personlig smak.

Wassermaxx säljer även sina egna kolsyrepatroner under företagsnamnet Aga. Aga har profilerat sig på marknaden som specialister gällande kolsyra och tillverkar kolsyrepatroner av precis samma storlek som Sodastreams Alcojet. Också ventilen är likadan – enligt europeisk standard – så oavsett vilket märke man har på sin kolsyremaskin så fungerar båda kolsyrepatronerna lika fint.

Det är relativt enkelt att hitta kolsyremaskiner idag, intresset är återuppväckt sedan dvalan under 90-talet och man kan finna sodastreamers i alla elektronikaffärer och större varuhus. Alla som säljer sodastreamers säljer vanligen också kolsyrepatroner, men kolla upp så att de också byter in gamla mot nya.

Att byta in sin kolsyrepatron mot en ny är billigare samt vettigare än att införskaffa nya hela tiden. En kolsyrepatron för moderna kolsyremaskiner från den svenska marknaden rymmer 425 gram kolsyra, vilket räcker till omkring 50 liter vatten. Med tanke på hur billigt och hälsosamt vårt svenska kranvatten är så är det en god investering ifall man gillar kolsyra.

Det är inte enbart för privatekonomin som en kolsyremaskin är en god investering, utan även för miljön. Tunga transporter kör var dag omkring på våra vägar och släpper ut onödiga, miljövådliga gifter. Ifall man kolsyrar sitt eget kranvatten så slipper man bidra till detta. Därutöver slipper man en massa onödigt avfall.

Är man mer av en läskfantast så finns det även andra fördelar. Med tanke på hur många olika företag som var och en producerar olika smaker på läskessenser så är möjligheterna i stort sett oändliga. Man kan prova fram egna favoritsmaker, alternativt bara nöja sig med de redan existerande. Aromhuset, Sodastream, Aga, Bob samt Sonjo är benämning på några företag som producerar läskessenser och bordsvattenaromer.

Med en Sodastream är kolsyrat jämt färskt och nära till hands, och man behöver inte släpa det med sig från affären. Soda Stream Design blev – både gällande användarvänlighet och utformning – Råd och Röns favorit i ett test som utfördes 2007.