Soda Stream Jet är en klassiker bland kolsyremaskinerna

Soda Streams mest klassiska modell heter Soda Stream Jet. Den kolsyrar ens vatten effektivt och tar upp lite plats i köket, därutöver är den mycket användarvänlig. Soda Stream Jet har getts ut i en specialutgåva som kallas Soda Stream Jet Cola, där uttrycket «My favourite Cola» finns skrivet på PET-flaskan – perfekt för den som älskar hemgjord cola.

Det finns i Soda Streams utbud av kolsyremaskiner idag sex skilda modeller. Soda Stream Jet är den billigaste och möjligtvis mest prisvärda då den utför jobbet att kolsyra vatten lika fint som de andra modellerna. Vad som skiljer de skilda kolsyremaskinerna åt är framför allt deras design och specialattribut. Förutom Soda Stream Jet finns dessutom modellerna: Stream – som kommer i olika färger; Genesis – med modern, slimmad design; Dynamo – Soda Streams nytillskott; Pure – som står för elegans; och Penguin – enda kolsyremaskinen med glasflaskor, därtill med läcker pingvindesign.

En Soda Stream Jet kostar mellan 5-600 kronor i de billigaste affärerna, och den dyraste i Soda Stream familjen är Penguin som går loss på omkring 1800 kronor. Det ligger förvisso mycket i känslan att få sitt mineralvatten eller sin läsk i en snygg glasflaska istället för en i plast. Alla de andra Soda Stream modellerna ligger prismässigt mellan dessa två.

När man handlar en ny sodastreamer följer både PET-flaska och kolsyrepatron med, så man har allt man behöver för att komma igång att kolsyra sitt vatten. Vill man göra läsk så kan man handla läskkoncentrat, eller helt enkelt handla ett introduktionspaket som inkluderar annorlunda smaker.

Allt fler investerar i en egen kolsyremaskin. Vi människor är beroende av vatten för att överleva, det är angeläget att vi får i oss mellan 1-2 liter vätska varje dag. Genom att tillsätta kolsyra i sitt vatten, och möjligtvis en god smak, blir drickandet plötsligt mycket trevligare. Att kånka drycker från affären, som består av minst 90 % rent vatten är krångligt och samlandet av tomma pantflaskor som man efteråt ska släpa åter till affären i tid och otid är både irriterande och tidsödande.

Ifall man kolsyrar sitt eget vatten slipper man allt problem med tunga flaskor samt tomburkar. Man har ett par återanvändbara PET-flaskor till sin kolsyremaskin som man på ett par sekunder fyller med bubbelvatten eller läsk efter stundens tycke och smak. Smidigare blir det inte.

Genom att kolsyra sitt eget vatten och framställa sin egen läsk bidrar man därtill till en bättre miljö. Transporterna av alla läsk samt mineralvatten släpper ut massor av äckliga avgaser och samtliga burkar och flaskor som inte går att panta blir till onödigt skräp.

Ifall man dricker mycket mineralvatten så sparar man dessutom in pengar på sin kolsyremaskin, kranvatten är betydligt billigare än buteljerat vatten och den lilla extrakostnaden för inbyte av en tom kolsyrepatron mot en full ligger på ungefär 89 kronor.

En kolsyrepatron räcker till upp till 60 liter vatten, så kolsyreutgiften för en liter hamnar på ungefär 1,50 krona. Vill man ha smaksatt vatten så tillkommer förvisso utgifter för läskkoncentrat alternativt bordsvattenaromer, literpriset blir högre, men fortfarande lägre än buteljerad läsk. En Soda Stream Jet är med andra ord en god investering, inte bara för miljön, utan även för plånboken.