Soda Stream Pure är en fantastisk kolsyremaskin

Det ligger en hel del tanke bakom designen vad gäller sodastreamern Soda Stream Pure. Med rostfritt stål och slimmad utformning är den närmast en accessoar i ett modernt kök. Hela maskinen går i färgerna svart samt silver och samtliga viktiga detaljer är i rostfritt stål.

Det finns sex modeller i Soda Streams aktuella utbud, Jet heter den mest basala modellen, som gör sitt jobb, och har diskret design. Penguin heter den dyraste modellen där mycket tanke ligger bakom just designen och istället för plastflaska har den snygga glasflaskor.

En Soda Stream Pure kostar runt tusenlappen och då ingår ett par PET-flaskor samt en kolsyrepatron, Alco2jet, med 425 gram kolsyra. Alco2jet har standardstorlek och räcker åt att kolsyra ca 50 liter vatten. När kolsyrepatronen har tagit slut så lämnar man in den hos sin återförsäljare och får en påfylld mot 89 kronor. Att köpa en ny gaspatron kostar över 200 kronor.

Soda Streams största konkurrent heter Wassermaxx och marknadsförs av Aga, som har gjort sig kända som lite av specialister gällande kolsyra. Aga tillverkar också carbonatorer, som är en aningen mer avancerad variant av kolsyremaskiner. De små för hemmabruk kostar mellan 3-5000 kronor och installeras under vasken i ens kök. Från aggregatet går en slang som ansluts till en kran som installeras i vasken. Därpå har man kolsyrat vatten direkt ur kranen.

Det är naturligtvis en betydligt större investering att införskaffa en carbonator, men en liten kolsyremaskin tar varken upp speciellt mycket plats eller är en överväldigande investering. Om man dricker mycket kolsyrat vatten så tjänar man in pengarna man lägger på sin kolsyremaskin tämligen snart. Om man vill ha smaksatt vatten tar det en aning längre tid, men i det långa loppet blir ens drycker billigare.

En annan anledning till att skaffa en sodastreamer är att det svenska kranvattnet håller helt enastående kvalitet. Vårt vatten går under stränga kontroller för att garantera oss högkvalitativt dricksvatten, och i jämförelse med buteljerat vatten är det därutöver löjligt billigt.

Det buteljerade vattnet och alla kolsyrade läskedrycker som vi är så glada för reser långväga för att nå fram till våra närbutiker. Detta utgör en hälsorisk för miljön som tydligen kan undvikas genom att vi använder vårt eget kranvatten som dricksvatten.

Med en kolsyremaskin piffar man upp sitt kranvatten med kolsyra på bara några sekunder och vill man smaksätta det finns det idag mängder av alternativ. Soda Stream gör sina egna läskkoncentrat, det gör likaså Sonjo samt saftföretaget Bob. Är man mer ute efter smaksatt bordsvatten så framställer Aga några smaker. Aromhuset heter ett bolag som har tillverkat bordsvattenaromer i 35 år, de tillsätter varken socker eller sötningsämnen och har ett sortiment på hela 16 smaker.

Det är bestämt lättare att få i sig sin dagliga dos av vätska ifall det man dricker är smakligt, är det dessutom miljövänligt och roligt att förbereda så har man allting vunnet. Barnen anser vanligtvis att det är jättekul att deltaga i kolsyreprocessen och själva få välja smak efter sinnesstämning. Att en Soda Stream Pure tar upp så pass lite plats som den gör är bara ännu en sak i ledet av samtliga fördelar.