SodaStream kan hamna i krig medd Coca Cola

SodaStream har plockat ihop 3714 tomma Coca Cola burkar samt fyllt en enorm bur för att visa på hur miljödåligt det är att inte mixa läsken hemma i stället.

Coca Cola hotar SodaStream samt kräver att deras burkar inte får användas i en av SodaStreams reklamkampanjer. I ett brev från Coca Colas jurister till SodaStream hävdar Coca Cola att de har alla sina aluminiumburkar samt att ingen annan har rätt att utnyttja dem. NNu går SodaStream till motattack genom att kungöra hotet världen över.

Detta är vansinne. Om Coca Cola hävdar att de äger alla sina burkar då måste de ju också ansvara för att städa opp dem. Istället för att tacka oss för att vi plockar opp deras avfall får vi ett hotbrev från deras advokat. ”

Daniel Birnbaum, direktör på SodaStream

Kampanjen Coca Cola är upprörd över består av burar fyllda med flaskor och aluminiumburkar. Buren ska symbolisera den miljöförstöring som läsk och vatten på butelj och burk innebär. I Sverige placerades buren i Kungsträdgården i Stockholm under våren och budskapet på den svenska buren är att en medel svensk familj på fyra personer förbrukar sammanlagt 3 714 flaskor och burkar på fem år. Alla dessa flaskor samt burkar kan ersättas av en endaste återanvändbar flaska från SodaStream.

Man kan tycka att SodaStream är mindre begåvade som går i strid med jätten Coca Cola. Då ska man veta att SodaStream i flertalet decenier själva angripit andra affärsverksamheter för att beskydda sitt monopol att fylla sina kolsyreflaskor.

Kolsyreflaskor är en förpackning {och SodaStream har förlorat i många länder. Men i Sverige har SodaStream just vunnit mot Vikingsoda i Tingsrätten mot alla odds och trots att det finns EU-prejudikat.

Vikingsoda är en stor miljökämpe med läskmaskiner, kolsyra, läskkoncentrat och bordsvattenessenser.

Så Coca Cola har att välja. Går man i strid så är det mot en stridsvan antagonist som – i varje fall i Sverige – kan vinna ehuru dom skulle förlorat i andra länder. Och dessa burkar är plockade i Sverige.

Mer info på:

http://www.cisionwire.se/sodastream/r/coca-cola-forklarar-krig-mot-sodastream,c9275471