Testa den fantastiska smaken av granatäpple

Granatäpple är en frukt som inte bara ser fräck ut, utan har även fantastiska egenskaper för hälsan. Granatäpple sägs förhindra cancer, då särskilt prostatacancer, och är fullproppad med C-vitamin, folsyra samt antioxidanter. Trots allt det är ändå det bästa med Granatäpple smaken. Frukten har ett hårt yttre hölje och inuti gömmer sig hundratals små röda pärlor, det är dessa som är själva frukten. Smaken är syrlig och frisk med en lite bitter underton som gör balansen fullständigt underbar.

Granatäpple växer framförallt runt Medelhavet och finns med i flera religiösa målningar samt skrifter, den är även vanligt förekommande i mytologi och anses på flera håll vara en gudomlig frukt. Trädet, som kan bli upp till 8 meter högt, blommar i juni-juli och under senhösten mognar frukterna. Det kan vara lite svårt att få ut de små fruktpärlorna ur det hårda läderaktiga höljet, men ett trick är att rulla frukten mot ett hårt underlag, sedan dela den på mitten och slå ut de små granatpärlorna. Granatäpple är förutom att äta som det är, även smakligt att ha i gröna sallader.

Med hjälp av sin rika smak har Granatäpplet blivit ett populärt drinkkoncentrat som kallas Grenadin och är en betydande ingrediens i flera klassiska drinkar. Koncentratet får en avsevärt kraftfull klarröd färg samt oerhört söt smak.

Gert Strand AB har med sitt varumärke Aromhuset tagit fram 16 annorlunda smakessenser för kolsyrat vatten, en av dem är Granatäpple. Alla aromer är naturliga smaksättare utan vare socker eller artificiella sötningsmedel, men väldigt rika på smak. Smaksatt kolsyrat vatten är idag populärare bland oss svenskar än det naturella bubbelvattnet, men Strand tyckte inte att det fanns nog variation av smaker samt smakstyrka bland de smaksatta sorterna han kunde finna i butikerna.

Genom att använda Aromhusets essenser för att smaksätta sitt kolsyrade vatten så väljer man dels ett hälsosamt samt naturligt alternativ, helt fritt från kalorier, och dels får man möjlighet att dosera precis så mycket man själv känner för i stunden. Thomas Ström, som jobbar som säljare för Gert Strand AB, säger att 2 ml essens per liter vatten är en god måttstock i början, då ges vattnet konkret och frisk smak, men ändå inte för kraftfull. Sedan rekommenderar han att man själv testar sig fram till sin egen perfekta balans. Doseringen är lätt, man tar enbart den lilla flaskans kapsyl, som rymmer 3 ml, eller den avsedda doseringspipetten.

Alla 16 smaker går att mixa tillsammans med varandra samt Granatäpple i kombination med Citron ger en alert smak. Just Granatäpple är med sin en aning bittra underton en relativt vuxen smak, men Aromhuset har även speciellt framtagna smaker för barnen, alla fria från socker samt konstgjorda sötningsmedel. Vad sägs om t ex Toffee Kola, Jordgubbe alternativt Banan?

Endast för att dessa aromer har tagits fram som smaksättare för kolsyrat vatten så betyder det inte att de inte passar fint även till annat, man får låta fantasin flöda. Varje flaska smakessens består av 30 ml och räcker till ca 15 liter vatten, enligt angivna rekommendationer.