Att fundera på när det är dags att måla huset

Det är inte alltid helt lätt att måla hus även om det kan verka så. Det är några saker man bör tänka på när man inser att det är dags att måla om huset, igen. Valet av inte enbart färg utan framför allt färgkvalitet är självklart det viktigaste. Lägg därtill hur man målar och förarbete, så blir husmålningen inte något man gör i en handvändning. Men om man till det adderar hur utomordentligt vackert ett nymålat hus är, så är det närapå jämt värt mödan.

Färg till fasadmålning består av två saker, pigment och bindemedel. Bindemedlet kan antingen vara linolja, alkydolja eller vatten. Pigmentet å sin sida är antingen naturligt eller syntetiskt framställda.

Färgburkarna innehåller likaså tillsatser, så som gift mot mögel, dels för att undvika mögel i färgburken, dels för att undvika det på den målade fasaden. Tidigare var det väldigt typiskt med giftmängder i färgen, men efter strängare bestämmelser har det lett till att färgen har blivit mer eller mindre giftfri.

Giftfri färg är väldigt lovvärt, men tyvärr leder det ofta till att svartmögel och alger snart får fäste i fasaden som får de karakteristiska svarta mindre prickarna. Det kan uppträda efter bara ett par månader efter att man har målat huset. För att bli fri från algerna och möglet får man då lov att rengöra med algtvättmedel, vilket i sin tur eventuellt inte alla gånger är bra för miljön det heller. I skrivande stund finns inget bättre alternativ och väntan på en giftfri, mögelavstötande färg är stor.

Idag har man endast två möjligheter, spruta på Tvärstopp
utanpå färgen för ett skydd upp till 10 år alternativt Fulstopp
för ett skydd upp mot 4-5 år.

Vad ska man använda för bindemedel då? Olje- eller vattenbaserat? Oljefärger, som innehåller till exempel alkyd- eller linolja anses ha oerhört bra potential att tränga in i träet och ger då ett gott skydd mot vatten och fukt. De skänker också fasaden en glansig yta. Vattenbaserade färger kallas för slamfärger och i den gruppen ingår t.e.x. Falu rödfärg. De är inte vattenprotektiva överhuvudtaget, men däremot är de totalt öppna för eftertork. En fasad målad med slamfärg erhåller en matt yta.

Även förarbetet varierar mellan diverse typer av färgval, dock inte i så stor grad. I stort sett eftersöker man att få undan all onödig färg som annars kan flagna när man har målat. När det gäller att måla hus med både olje färger innebär förarbetet att man skrapar bort färgflagorna med valfri variant av skrapa – det finns en mängd olika på marknaden, allt från billiga enkla trekantsskrapor till avancerade bestående av hårdeggsblad som man kan ersätta. Har man slamfärg så räcker det med att borsta fasaden med en hård stålborste för att få bort onödig färg.

Vart femtionde år behöver man också göra en mer heltäckande fasadrengöring, ungefär som en renovering av husets kulör. Då tar man bort all färg ner till träet med hjälp av värmepistol och skrapa.

När man har lyckats välja färg samt skrapat rent huset så är det endast att sätta igång med det skojiga – att måla. Det är bra att tänka på att ha dugliga penslar när man ska måla stora ytor, den pensel som är dyrast i affären kan mycket väl vara billigast i längden! En av de viktigaste sakerna att tänka på innan man ställer sig och börjar måla hej vilt är att vara medveten om i vilken ordning man ska måla allting, ha en god arbetsorganisering helt enkelt. Vart bör man börja? Bör hela huset målas om i år, eller eventuellt halva kommande år? Vilka fasader bör i så fall målas i år?

Ska man penselmåla alternativt sprutmåla huset? Sprutmålning med hjälp av de nya Wagnersprutorna är betydligt snabbare, man kommer åt överallt. Framförallt är det betydligt roligare.

Har man gjort alla förberedelserna ordentligt så är det, trots aningen möda, inte så avancerat att måla hus, men resultatet blir utomordentligt!