Den svenska marknadens vanligaste algmedel

På den svenska marknaden finns vad som kan liknas vid på tok för många algmedel att välja på. De flesta fungerar på samma vis; de hjälper på ett eller annat vis till att få bort algväxt från någon form av yta. Man kan nästan säga att det finns lika många metoder för att råda bot med alger som det finns människor som har haft bekymmer med alger.

Ett av de mest vanliga hemmakokade algmedlen är en blandning av miljövänligt diskmedel, av typen Yes eller liknande, samt vanligt ljummet vatten. Man tar därefter en skrubba och skrubbar de områden på sitt hus som har drabbats av ett algangrepp. I nio av tio fall brukar detta fungera fullständigt fantastiskt. Det finns sedan starkare, kemikaliebaserade medel som kan nyttjas. Dessa brukar oftast kosta allt från 20 kronor per liter ända upp till flera hundra kronor per liter. Man kan överlägga mycket vad skillnaden på alla dessa medel är när man kollar på relationen kostnad-fördel.

Det finns ett förslag på ett bra och väldigt billigt recept på algmedel. Vanligtvis brukar den enda substansen i algmedel vara bensaltensid som spädes ut med vatten, detta kallas för bensalkonklorid. Anledningen varför inte många känner till detta beror på att tillverkarna vanligtvis använder ett annat namn för det, som till exempel kvartär ammoniumförening alternativt N-Alkybensyldimetylammoniumklorid, vilket för gemene man låter på tok för avancerat för att man ska kunna mixa detta själv. Och det är precis det som tillverkarna vill sikta mot.

Vad är då bensaltensid?

Bensaltensid kan köpas på flaska i hög koncentration och därpå blandas ut. En liter 50% bensaltensid kan handlas för under 400 kronor från de flesta butiker som säljer kemiska produkter. Bensaltensiden kan efteråt spädas till lägre koncentration för att användas som rengöring.

Ifall man kollar på de rengöringsmedel som innehåller bensaltensid som förekommer på marknaden brukar koncentrationshalten av bensaltensid vara runt 8%. Vidare ges instruktioner att man ska helst späda denna blandning fem gånger, det vill säga 4+1 i proportionerna, följaktligen landar den slutliga koncentrationshalten av bensaltensid på 1,6%.

Ett rengöringsmedel med bensalkonklorid med en koncentration på 8% kan kosta allt mellan 50 ända upp till 200 kronor per liter. Om man själv blanda kan man följaktligen komma undan med en kostnad på inte mer än 13 kronor per liter när det är färdigblandat, om man räknar på vad en liter bensaltensid och man späder det till strax ovanför 30 liter rengöringsmedel. Detta rengöringsmedel kan sedan användas för att bekämpa alger, mögel, mossa och lavar i alla utrymmen där de kan tänkas gro som badrum, källare och andra utrymmen med bristfällig dränering.

Man kan till och med använda bensaltensid som preventiv kemikalie i målarfärg. Man ska då blanda ca 2,5 ml 50%-ig bensaltensid per liter målarfärg och därefter måla som vanligt. Detta ger ett skydd mot algangrepp som varar många år och effektivt sätt kostar mycket lite, framför allt jobb på somrarna. Vill Du veta detaljer Klicka Här

Vad man dock ska vara varsam med när man nyttjar bensaltensid, och alla andra kemikalier för den delen, är att man använder korrekt skyddsutrustning, det vill säga, skyddsglasögon, oömma kläder samt handskar och att man hanterar den med största försiktighet så man inte spiller då det kan få förödande konsekvenser, till och med algmedel kan vara farligt emellanåt.