Har du problem med mögel i badrummet?

Badrum kan efter en tids användande angripas av mögel. Badrum är våtutrymmen och i skrymslen och vrår hopas tvålrester samt hudavlagringar. Det är här möglet trivs och utökas. I mjukfogar mellan badkar eller dusch och vägg frodas mögel om det får vara en aning fuktigt och orört. En annan anledning till varför mögel tycker om just badrum är därför att det bortsett från fukten är varmt. Varm luft kan bära mer fukt och för den saken skull kan det bli mer fuktigt i ett varmt rum än i ett kyligt.

Mögel i Badrum

Det vanligaste möglet som finns i badrum är svartmögel. Det skapar svarta små prickar och är ytligt. Svartmögel utgör ingen stor hälsorisk och kan vanligtvis lätt tvättas bort från kakel och fogar.

Mögel i badrum bildas lättare då det inte finns ordentliga fuktspärrar utan vatten och fukt från badkar och dusch kan tränga in i materialet bakom väggarna alternativt under golvet. Är väggar och golv inte tillräckligt försedda med fuktspärr kommer även mögelproblemet att återkomma snart igen fastän man har tagit bort det synliga möglet.

Mögel är inte jämt enkelt att märka. En del mögel, till exempel svartmögel växer självklart på synliga platser så som fogar och liknande, andra för med sig dålig lukt. Men en del varken luktar eller syns för blotta ögat. En del kan ha fått förankring innanför kaklet och det är först när man ska kakla om sitt badrum som man inser att det plötsligt rör sig om en större upprustning än endast att byta kakel.

Ifall man misstänker att man har mögel i badrummet, alternativt någon annanstans i sitt hus med för den delen, kan man ta assistans av en mögelhund, en specialtränad hund som med sitt fantastiska luktsinne kan upptäcka mögel där en människonäsa inte räcker till. Man bör väcka misstankar om mögel ifall man har drabbats av fuktskador i golv och väggar. Sådana syns som bubblor under golvmattor och tapeter, missfärgningar och fuktfläckar alternativt att färgen lossnar. Läs mer här

Det första man ska tänka på när man behandlar mögel är att få bort källan. Varifrån kommer fukten? Hur stannar den? Det ultimata sättet att få undan mögel är att helt avlägsna det angripna materialet och byta ut det med nytt och torrt material. Ifall detta inte är genomförbart kan man rengöra med Fulstopp mögeldödande medel, men det tar inte bort mögelsporer, mykotoxiner eller dålig lukt. Vid sanering av mögel ska man också se till att torka ut hela utrymmet, oavsett om man installerar nytt material eller om man tvättar det befintliga.

För att torka ut utrymmen kan man använda sig av avfuktare för bästa effekt. När man har tagit bort möglet ska man se till så att man inte får tillbaka det. Det gör man genom att fixa en fungerande ventilation så att man förhindrar att fukten stannar kvar onödigt länge i badrummet. Man bör också installera ordentliga fuktspärrar, i väggar och golv och gärna bearbeta ytorna med Tvärstopp.

För att undfly fuktskador samt mögel bör man se till så att badrummet är rent, detta innebär frekvent städning under badkar och i alla skrymslen och vrår, för det är som sagt där möglet trivs. Har man ett fräscht badrum så minskar risken för mögel avsevärt!