Hur avlägsnar man mögel i badrummet effektivt?

Mögel i badrum är ett typiskt problem. Det har att göra med att badrum är en av de definitivt bästa platserna för mögel samt övrig mikrobiell påväxt att leva och växa sig stora. I ett vanligt badrum förekommer det vanligtvis gott om skrymslen och vrår, mellan fogarna, under badkaret, i duschens hörn. Listan kan bli lång.

Badrum är därtill vanligtvis varma och fuktiga, då de används just för att njuta av varma duschar samt bad. Mögel trivs utomordentlig i en miljö där det förekommer fukt. Sist men inte minst förekommer det också gott om mat för möglet i ett typiskt badrum, nämligen gamla tvålrester och hudavlagringar som fastnat i de ovan nämnda skrymslena och vrårna.

Vanligtvis uppträder mögel till en början som en illa lukt. Det luktar unket och motbjudande. Detta kan uppstå innan möglet faktiskt blir synligen ordentligt upptäckbart. Den dåliga odören utgörs av lättflyktiga organiska gaser som mögelsvampen släpper ifrån sig.

Om en miljö är fuktig under en längre tid kommer möglet få lättare att växa. Det kan inträffa ifall man har ett undermåligt ventilerat badrum och inte har för vana att öppna fönster och dörrar samt lufta efter att man har tagit en dusch eller ett bad. Imma och fukt blir då kvar och försvinner långsamt.

Om man dessutom har små sprickor – de behöver inte ens vara synliga för blotta ögat – i badrummets kakel alternativt fogar så kan det leda till att fukt och mögel kryper in innanför kaklet. Det behöver då inte synas det minsta lilla på väggen och man kan rengöra hur mycket man önskar, för när man väl tar bort kaklet kommer det finnas en hel koloni mögel där innanför.

Hur ska man då få bukt på sitt mögelproblem i badrummet? Det främsta man ska uträtta är att undersöka var möglet finns. Ifall man misstänker att man har fått mögel i sitt hus så kan man ta assistans av en mögeltekniker som har en tränad mögelhund. Denna hund är specialiserad på att reagera samt markera på lukt som kommer från mögel.

För att bli av med möglet och framför allt mögelsporer som kan vara direkt hälsovådliga så rekommenderas det att man tar bort allt befintligt angripet material och ersätter det. Det är då viktigt att man inte lämnar kvar byggmaterial där det blir fuktigt då det i sig faktiskt inte är helt sällan förekommande orsak till mögel.

Ifall man inte kan eller vill ta bort det angripna materialet kan det räcka med att man rengör med mögeldödande medel. Är det föga mögel, utan bara några svart prickar i fogarna kan man använda sig av tvättmedel, diskmedel alternativt något annat rengöringsmedel för att avlägsna möglet. Därefter tar man och torkar av kaklet med hjälp av ättika. Dessa metoder tar dock enbart död på mögelsvampen, det tar inte bort de hälsofarliga sporerna. Ibland är även fläckarna mycket svåra att få bort. Klicka här för ytterligare tips

Oavsett om man har mycket eller en aning mögel i sitt badrum när man blir varse om det är det viktigt att se över anledningarna och eliminera risken för att drabbas av mögel igen. Det bör finnas bra ventilation i badrummet. Det måste även vara fräscht och städas frekvent, i samtliga skrymslen och vrår så att möglet inte kan ges grepp igen. Man lägger på Tvärstopp eller Fulstopp som skyddar framåt i tiden. Det gäller således att hålla det rent samt torrt för att undgå mögel i badrum.