Hur blir man av med mossan på bästa sätt?

Mossa i gräsmattan vad göra och vad inte göra för att bli av med eländet?

Då man är på jakt efter den perfekta gräsmattan så kan det vara så att man har drömmar om något som aldrig kommer att bli till sanning. Och med mossväxt i gräset så kan man få känslan av att man för alltid kommer att leva på en skogstomt. Mossa i gräsmattan vad göra och vad borde man kringgå?

Gräs i trädgården som gräs på golfbanans green

Om du går och sneglar på den lokala golfbanan och tänker dig att en dylik green i trädgården inte vore så korkat så ska du känna till att du tvingas röja alltsammans och betala en förmögenhet för en väl selekterad grässort för att få samma verkning hemma. Det är det knappt värt då man kan köpa järnsulfat samt med järnsulfat och vatten minsann kan få en fin grön färg och ett gräs som känns mysigt att gå samt stå barfota på.

Men med mossa i gräsmattan vad göra och ej göra för att få den här effekten? Låt oss betrakta några vanliga alternativ…

Järnsulfat och vatten för att eliminera den avskyvärda mossan

Börja med järnsulfat på gräsmattan för detta är något som onekligen funkar som mossmedel. Järnsulfatet dödar mossan och hjälper dessutom gräset att se grönare ut. Bearbeta en gång på våren, samt en gång på hösten därför att få fin effekt.

För bra fördelning så man du köra med en mossa gti ejektordunk som blandar vatten samt järnvitriol på ett smidigt sätt. Eller mixa själv, 288 gram järnvitriol och vatten upp till en liter och en tom ejektordunk och järnsulfat finns billigt på allt-fraktfritt.se.

Riv bort mossan med professionell mossrivning

Ifall man ska förtälja sådant som man måhända borde undvika så är mossrivning ett fint exempel. Det här är något som tar tid och kraft och som många gånger leder till att man sprider mossans sporer till nya delar av trädgården. Därför skall man ständigt vattna ut järnsulfat några dagar före mossrivning.

Om du anser att det blir snyggt med rivning och möjligtvis planerar att lägga på väl om jord och nya frön så kanske det här kan vara ett bra val men betänk det ingående före du köper en riv och drar igång arbetet.

Behandla med järnsulfat samt vatten två gånger per år och så fort mossan visar sig

Ifall du vill handla järnsulfat och behandla gräset med medlet så kan du tajma detta med andra viktiga behandlingar. Efter att ha spritt järnsulfat på gräset under våren så bör du gödsla. Mossan trivs i näringsfattiga miljöer medan gräset tycker om näringsrik jord. Du kan likaså applicera mer jord samt sprida nya gräsfrön för att få bättre fart på mattan. Kalka vart 2-3:e år så har du rätt pH för en fulländad gräsmatta.

Om du klurar på det där med mossa i gräsmattan vad göra och ej göra så är ett säkert grepp järnsulfat. Så enkelt är det. Du kan förena järnsulfatet med allting från mossrivning till skilda bekämpningsmedel mot ogräs i gräsmattan. Länk till ytterligare data

Det allra viktigaste är att du har en plan och att du följer den. Ifall du börjar med något och ger upp halvvägs så kan du inte komma därefter och hävda att den här metoden ej funkar. Man måste ha tålamod och ge gräset en chans före man säger att det inte finns någon väg till den perfekta gräsmattan.