Inomhus med järnvitriol? – Vad borde man tänka på?

Förvånas du när du hör de som säger att det behandlat golv med järnvitriol inomhus? Det möjligen låter en aning konstigt då man i vanliga fall använder sig av järnsulfat och vatten för att behandla gräsmattan mot mossa alternativt en blandning som är till för att behandla och påverka husväggar och andra träpartier utomhus.

Har man trägolv samt trämöbler som kan behöva behandlas så är det rentav inte så befängt att ta till järnvitriolen. Det enda som man ska betänka är hur man ska genomföra jobbet och hur det hela kommer att se ut. Det är inte alla som tycker om den färg som uppstår då man behandlar en framsida med järnvitriol.

Hur målar man med järnvitriol inomhus?

Beroende på den produkt som man väljer så kan det vara så att man tvingas mixa till den färdiga färgen. Man möjligtvis får addera såpa och vatten för att få rätt konsistens. Därefter så kan man processa golv, vägg eller möbel med en vanlig pensel. Man stryker på och låter det hela torka in innan man fortsätter med eventuell lackning alternativt annan ytbehandling.

Det man ska fundera på då man målar med järnvitriol inne är att pulvret som man blandar med vatten kan upplevas som irriterande ifall man andas in det i alltför stor kvantitet. Det är betydelsefullt att man har god ventilation både då man målar och då man låter det hela torka.

Precis som med andra renoveringsarbeten så är det självklart även relevant att planera arbetet på korrekt sätt. Täcka golv och andra möbler med överdrag och se till att det finns väl om plats för arbetet. Skyddskläder samt handskar är också att rekommendera.

Är det farligt att jobba med järnsulfat?

Järnsulfatprodukter kan inte anses vara giftiga eller farliga men i pulverform så är det som sagt så att järnvitriol kan verka irriterande. Ifall du skaffar en färdig produkt så kan den ha en försiktig frän lukt men den ska ej vara riskfylld.

Kemiskt sett så är järnvitriolen ett salt och man använder den till många olika saker som behandling av mossa i gräsmatta och på tak och dessutom inom medicin. När du behandlar trämöbler eller trägolv med järnsulfatet så kommer det att inträffa en reaktion som gör att järnsulfatet sedan sitter hårt i träet.

Behandlar du på korrekt sätt så bör det inte bli något damm över efter målningen och då finns det synnerligen intet att oroa sig för. Med ett skikt av olja alternativt lack för att få en yta som håller lite längre så kan man inte säga att det skulle finnas någon hälsofara med att måla med järnsulfat inomhus. Länk till mer data

Behandling av möbler och prydnader med järnsulfatmålning

Man kan ju också behandla en möbel som är gjord av trä och det finns det rentav flertal som gör med just järnsulfat. Pulvret blandas med vatten samt diskmedel och sedan så gäller det att stryka på för att låta torka in.

Järnsulfat finns att köpa billigt i olika storlekar på allt-fraktfritt.se, där finns dessutom smarta tillbehör för andra användningsområden för järnsulfat.

När behandlingen är genomförd så är det inte sällsynt att se att träet har blivit mörkare. En del anser att det här är hur fint som helst och roar sig ofta med att måla med järnvitriol inne medan andra alls inte uppskattar färgnyansen. Innan man testar på en möbel kan det vara idé att testa på en träbit.