Mossrivare till mossa I gräsmattan?

Vilken metod som helst kan man stundtals känna att man vill använda för att bli av med mossa. Men ska man spendera för en mossrivare och lunka runt på tomten med denna eller finns det bättre mossbekämpningsmetoder för mossa i gräsmattan?

Faktum är att det kan funka riktigt bra med en mossrivare men det är inte säkert att detta blir den ultimata metoden och särskilt inte om den inte går hand i hand med andra viktiga moment som att gödsla och så mer gräs.

Mer mossa i gräsmattan med mossrivare

Något som får flera att välja bort rivaren är att den rentav kan leda till mer mossa i mattan. Det finns flera trädgårdsexperter som fullkomligt undviker att riva bort mossa och som ser mossrivaren och krattning som onödigt arbete.

När man river upp mossan så kommer man fördela ut sticklingar av mossa som kan medföra mer mossväxt. Tillfälligt så har man mindre mossa i gräset men man har samtidigt spridit sticklingar som kan få nytt grepp och fördela mer mossa över hela gräsmattan.

Bestämmer man sig ändå för att riva upp mossan ska man mixa järnsulfat med vatten och vattna ut detta järnsulfat några dagar innan så den mesta mossan är död när den rivs.

Det ser dåligt ut när man har rivit bort mossan

En annan sak som man skall tänka på är att mossrivandet skadar gräsmattan. Man får platser utan gräs samt områden som man tvingas förvalta och laga för att det icke ska bli till fula fläckar. Veckorna efter mossrivningen så ser det inte bra ut och ifall man inte jobbar på korrekt sätt med gödsel och nyodling så kan man få en gräsmatta som ser riktigt anskrämlig ut under flertal säsongen framöver. Klicka Här för mer tips weibulls.

Bättre metoder för mossbekämpning i trädgården

Om du anser att det där med mossrivning verkar vara onödigt arbete så ska du ta en titt på produkter som mossa GTI alternativt själv mixa järnsulfat och vatten. Här får du en blandning av järnsulfat och vatten som kommer att eliminera mossan. Låt den döda mossan ligga kvar, den förvandlas till näring för gräset. Därpå så kan du gödsla samt lägga fler gräsfrön på mattan.

Tanken med järnsulfat, järnvitriol är samma sak, är att man dödar mossan och att man sedan skapar en omgivning i marken som är bättre för gräset men mindre bra för mossan. Mer näring samt mer gräs är ett effektivt sätt att mota bort mossan på. Kalka gräset vartannat år så är du säker på att ha korrekt pH för en utmärkt gräsmatta.

Järnsulfat på gräsmattan är även gott för den som vill få ett vackrare gräs då gräset mår bra av medlet. Istället för att lägga ner en massa tid på att riva så kan du således vattna med järnsulfat två gånger per år för att till fullo av med mossan.

Koppla ihop mossrivare med andra mossbekämpningsmetoder

Men kan man inte kombinera rivningen med järnvitriol vatten? Det är klart att man kan kombinera men frågan är om det kommer att göra så stor skillnad då det viktigaste är att få död på mossan och att sedan se till att bilda en miljö som är bättre för gräs än för mossa.

Det finns förstås de som anser att det är kul att ge sig på mossa i gräsmattan med mossrivare och då kan man självfallet fortsätta med detta. Men sanningen är nog ändå den att det räcker bra med ett effektivt mossmedel, korrekt skötsel, samt lite tålamod för att få den perfekta gräsmattan.

På allt-farktfritt.se finns ett brett utbud av dessa produkter.