När våren kommer kan man bli tvungen att röja mossa

Även om mossa I vissa avseenden kan vara vacker så får den gärna inte finnas I våra trädgårdar.

Nu är det emellertid rätt normalt med grön mossa och andra typer av mossa i gräset samt på andra platser i trädgården och därmed så är det viktigt att betänka på hur man på ett effektivt sätt kan bli av med detta naturliga inslag.

Ska man avlägsna mossor alternativt låta de bli kvar i trädgården?

För flertal så är det alldeles självfallet att man ska eliminera mossor som får grepp i trädgården. Dessa må vara mjuka att gå på men vill man ha snyggt gräs så tvingas man eliminera mossa. Detta gör man enklast med ett bra mossmedel. Här är järnsulfat på gräsmattan att råda eftersom det här är ett naturligt medel, skänker gräsmattan näring och påverkar gräset på ett bra sätt.

Man kan förstås även arbeta med moss-riv men ifall man inte börjar med att först eliminera mossan med järnsulfat, eller järnvitriol som det även kallas för, så kan det vara besvärligt att vinna mot mossväxten. Man måste döda mossan först innan mossrivning, annars sprider man endast den.

Vill du ha ett fint gräs så ska du eliminera mossorna, men om du föredrar en naturtomt så är det ju bara att låta mossa och lavar hållas så att din tomt till sist ser ut som en bit av skogen.

Mossa som sätter sig på trä, sten samt tak

Mossan sätter sig inte blott i gräsmattan och då man blandar järnsulfat samt vatten (100-200 g till 10 L vatten) så kan man passa på att spraya på stengångar samt andra platser där stenarna sakta men bestämt täcks av ett grönt eller brunt växtlager. Järnsulfatblandningen kan påverka vissa ljusa stenplattor, då använder man Fulstopp alternativt Bensaltensid istället. Klicka här omgående för mer detaljer ta bort mossa.

Då man ska processa andra delar av trädgården samt utemöbler av trä så kan man välja särskilda mossmedelsprodukter, Bensaltensid utspädd 32 gånger alternativt Fulstopp är möjligen det bästa. Järnsulfat tak mår bra av kommer förstås i förpackningar som är tänkta för den här typen av hantering.

Även ifall de annorlunda mossmedlena innehåller samma sak, alltså järnvitriol och vatten, så kan de ha en aning olika utformning. Med tanke på detta så är det smart att kora en produkt som är tänkt för den yta som ska behandlas och att man använder sig av korrekt järnsulfat dosering när man blandar järnsulfat med vatten, därför att få den önskade effekten.

Enklare behandlingsmetoder för att bli av med mossväxt

Då mossan ska bort så kan man få en massa arbete beroende på den procedur som man väljer. Det kan bli tungt att röja mossa och har man en otymplig vattenkanna så är det heller inte så bekvämt att fördela järnsulfat samt vatten över grön mossa som spritt sig över hela trädgården.

allt-fraktfritt.se finns järnsulfat att införskaffa billigt samt 2 smarta tillbehör. En spridarbom som är 62 cm bred samt passar på vattenkannor, man vattnar ut järnsulfat hastigt.

Därtill en ännu smartare ejektordunk där man fyller järnsulfatblandning 200-250 gram järnsulfat per liter vatten, kopplar vattenslangen samt sprutar gräsmattan. I munstycket blandas järnsulfatkoncentratet och vatten så att koncentratet späds ut 20 gånger.

Det går att bearbeta på enklare sätt med smarta mossmedel som dödar mossor utan att utgöra en fara för miljön. Tänk även på att rusta arbetet på korrekt sätt. Ha skyddsglasögon ifall du ska spraya dän död mossa på stenplattor med högtryckstvätt, och bearbeta under korrekt årstid så att du slipper göra om allt flera gånger per år.