Takrengöring kan du lätt göra själv

Det är flera som drar sig för att förvalta takrengöring kanske mest för att de tänker sig att detta måste bli besvärligt. Men man måste förvalta taket och med taktvätt så får man undan saker som mossa på ett effektivt vis.

Den största anledningen till att det är så viktigt att hålla fräscht på taket är att mossbeväxt samt gamla löv kan medföra att taket skadas och tar in vatten. Detta kan leda till betydligt större bekymmer än de man kan tänkas ha inför en rengöring av taket.

Professionell takrengöring eller amatörarbete, vilket blir bäst?

Ska man städa själv alternativt hyra in ett proffs? Vilket man väljer beror förstås på hur mycket tid man har över till den här typen av jobb. Men det kan vara gott att känna till att man faktiskt kan komma långt med lite Bensaltensid eller Fulstopp och en högtryckstvätt.

Det järnsulfat och vatten som man använder sig av för att bearbeta gräset med kan man också till och från (det färgar teglet mörkt så på de flesta tak går det inte) tillämpa på taket. Järnsulfat tak mår bra av är i stort sett detsamma som det man finner för hantering av mossa i gräset. Men det tar inte annan påväxt som lavar, mögel, alger osv. Det gör å andra sidan Fulstopp samt Bensaltensid.

Köp en dunk tak gti som du kan koppla vatten till eller handla en ejektordunk samt mixa själv bensaltensid och vatten för att distribuera på taket. Tegelplattor kan få en annan nyans av järnsulfatet, men detta är icke så pass att man kommer att fundera mycket på det. Mossan har ju likväl ändrat färgen så det är näppeligen så att man med tvätt kommer att återgå till originalet.

Faror som lurar däruppe på taket

Till skillnad från järnsulfat i gräsmattan så kommer man en bra bit ovan marken med blandningen som man vill distribuera på taket. Detta medför förstås en del faror och man ska tänka på hur man tar sig upp och hur man står och går då man sprider blandningen.

När det sedan är dags för högtryckstvätt så måste man också tänka på hur man sprayar bort den döda mossan och annat smuts. Om man sprutar in vatten under tegelpannorna så kan man framkalla vattenskador på taket och det är ju inte så bra. Följaktligen låter många mossa samt påväxt regna bort.

Tänk på att inhämta bra utrustning så att du kan jobba säkert både då du sprider ut Bensaltensid eller Fulstopp och då du tvättar av med högtryckstvätten. Bra skor är ett måste och även handskar samt skydd för ögon då mossbitarna skvätter åt alla håll.

Hur mycket ska man göra rent på taket?

En del kör tvätten en gång per år medan andra väntar tills man ser mossan återigen. Ifall man tänker sig att man använder Bensaltensid eller Fulstopp tak en gång per år så kanhända man ej ens kommer att se någon mossväxt då den aldrig får grepp. Ofta varar en hantering över 4 år utan ny påväxt. Läs mer här få bort mossa i gräsmattan.

Man kan ju inte anföra att man på en dag kommer att hinna med både gräsmatta och tak då man måhända har en enorm tomt och ett grandiost tak, men det är klart att det kan vara praktiskt ifall man planerar in takrengöring och taktvätt en dag då man ändå är ute och jobbar med järnsulfaten därför att på så vis spara tid.