Vad fungerar bäst av Järnvitriol samt tjärvitriol?

Hur bör det trä man använder vid exempelvis ett husbygge användas? Flera väljer att bearbeta med järnvitriol fasad som i stort sett är järnsulfat samt vatten. Men det finns också tjärvitriol som kan komma med somliga fördelar.

En attraktiv kulör på fasaden med järnvitriol fasad

Det är just det där med färgen som får många att välja att processa träfasaden med järnvitriol. I själva verket så kan man använda sig av järnsulfat till gräsmattan till väggar, men det kan vara klokt att inhandla en säck eller dunk som är speciellt till för väggarna med tanke på att man behöver få rätt järnsulfat dosering för träet.

Det som sker när man behandlar med järnvitriol är att träpanelerna kommer att växla i färg och bli en aning gråaktiga alternativt bruna. Precis hur de kommer att se ut beror på träets kvalitet och hur föråldrat det är. Man brukar rekommendera att behandla träpanelerna före de monteras på väggen för bästa resultat.

Före man genomför en järnvitriolbehandling så kan det vara klokt att testa på en fristående bit av samma trä. På så vis så vet man exakt vilken nyans man kommer att få. Det blir ju en aning besvärligt att ångra sig då man redan har behandlat hela fasaden och då får man kanske måla om det inte blir en bra nyans.

Ifall man vill få mer än fager färg på huset

Men nu är det självklart så att många vill få mer än vacker färg på huset. Med järnvitriolen så får man föga mer än färgen. Den kommer inte att beskydda träet mot väder och vind. Då kan man istället satsa på tjärvitriol som även färgar men som samtidigt ger ett visst beskydd.

En del anser att det blir finare med järnsulfatet än med tjärvitriolen och väljer att olja efter behandling för att få ett bättre beskydd. Man kan få lite olika svar på vad som är bäst beroende på vem man frågar.

Den som säljer färg kommer inte att hedra järnvitriolen till skyarna av förståelig skäl så det gäller att tänka till själv före man bestämmer sig för hur fasaden ska behandlas.

Med tanke på budget samt tidsplan

Det skall nämnas att järnvitriolen är billig, exempelvis på allt-fraktfritt.se. Detta är en produkt som man kan blanda själv och som man kan bruka på så många annorlunda sätt därhemma. Beroende på om man ska processa med järnvitriol fasad själv eller om man betalar någon annan för att göra jobbet så kan det hela kosta lite olika. Klicka här för mer tips köpa järnsulfat.

Det är angeläget att man tänker på att järnsulfat som droppar från väggpaneler kan missfärga andra material som stenar, plattor och övrigt som kan finnas omkring fasaden.

Täck över allt innan målning. Den som är osäker kan så klart leja extern hjälp.