Vad innebär mikrobiell påväxt och finns det något effektivt vis att bli av med det?

Ibland växer det organismer som inte är synliga för blotta ögat, vilket kallas för mikrobiell påväxt. Det är alltså ett annat ord för mögel, innan det har börjat synas som hårigt ludd alternativt svarta prickar över hela väggen. Mögel förekommer där det är fuktigt, som exempelvis i oisolerade källare samt vindar. Mögel älskar också att växa sig stora och luddiga i badrum alternativt på gamla matrester.

Mögliga matrester är enkelt att ta hand om, det är bara att slänga det, helst i en kompost där det gör nytta. Värre ställt är det om man drabbas av mögel och andra mikrobiella påväxter i badrummet. Det är nog ingen som anser att det är fräscht att ställa sig i duschen, alternativt ta ett härligt bad om väggarna hotar med att äta upp en samt utrymmet stinker av dålig lukt.

Vad måste man då tänka på för att undvika mikrobiell påväxt samt spridningen av mögel? Först och främst är det bra att veta var de helst växer, vilket redan nämnts, nämligen där det finns gott om fukt. Dessvärre försvinner inte mögel och andra mikroorganismer som genom ett trollslag ifall man torkar ut utrymmena som är angripna. Det förhindrar å andra sidan att det tillväxer och efterhand kommer det även att gå tillbaka, men det tar tid. Påväxt kan inte växa över positivt laddade ytor, det är en god ide att behandla alla material med Tvärstopp – helst redan i ett nytt hus.

För att bli av med mögel behövs relativt drastiska åtgärder. Man bör börja med att utforska hur stora delar, samt vilka, som är angripna. Ett mögelangripet utrymme luktar ofta, men inte jämt, dåligt. Lukten kan lättast beskrivas som unken och ofräsch – har man en gång luktat på mögel så kommer man för alltid känna till hur den lukten känns. Det kan också finnas synliga fuktskador på väggar, golv, tak och möbler, beroende på omfattningen.

Fuktskador kan te sig på skilda sätt; missfärgningar i tapeter och bubblor i mattor är vanliga tecken. Mögel behöver inte alltid synas med detsamma på ytan. I t.e.x. ett badrum där man städar noga, har en knappt synlig spricka i väggens kakel lett till att fukt kommer in innanför. Mögel tillväxer redigt innan man upptäcker det, då på grund av att det finns en illa lukt i badrummet.

Hur kan man då av med mikrobiella påväxter, så som till exempel mögel? Det allra drastiska och bästa sättet är att eliminera allting som är mögelangripet och ersätta med nytt material, som sedan skyddas med Tvärstopp. Detta kan dock visa sig inte enbart komplicerat, utan eventuellt rent omöjligt i en del fall. Då kan man ta till andra metoder, t.e.x. sanering genom Fulstopp mögeldödande medel som stryks över ytan. Om det är svårt att nå källan till möglet kan man ha nytta av så kallad fogging.

Fogging är en metod där man värmer upp och förångar ett ämne som verkar avdödande på mikrober. Ämnet kommer då att befinna sig i små droppar att de kan tränga in i skrymslen som annars skulle vara mycket svåra att sanera. Man bör dock undvika att vistas i rummet under tiden fogging sker eftersom ämnena inte allt för sällan är giftiga.

När man har mögelsanerat och åtgärdat fuktproblemen kommer det bli betydligt svårare för mikrober att växa till sig. En fräsch samt torr miljö är det ultimata vapnet för att hålla borta mikrobiell påväxt. Mer tips här