Addera Saigonkanel till din LCHF-diet

Ett nytt hett diskussionsämne i lågkolhydratsvärlden är Saigonkanel, som uppvisar uppenbara tendenser på att ha ketosoptimerande egenskaper.

Vad är LCHF?

LCHF betecknar Low Carb High Fat och är en diet som de senaste åren haft enormt genomslag i Sverige framför allt, men också i resten av världen. Denna diet påbörjas mestadels av människor som vill gå ner i vikt, men är gynnsam även för folk som vill gå upp i vikt, som har besvär med blodsockerbalansen eller med sockerberoende bantning allevo
.

Egentligen mår samtliga gott av att dra ner på kolhydratintaget, det har nyligen konstaterats i en djupgående och oberoende analys. Man förmodar då att antalet LCHF:are kommer att öka till antalet och i dagligvaruhandeln ser man mer och mer LCHF-relaterade matvaror.

Det finns oerhört många olika tappningar av LCHF, en del kör LCHF OCH bara naturliga råvaror, medan andra gärna gör bakverk sötade med sucralose och dricker Coca-Cola Light till maten. En annan sak som varierar någorlunda mycket mellan olika LCHF:are är hur noggranna de är med sin kolhydratrestriktion. Bör man inta 0 gram, 5 gram, 10 gram eller 20 gram kolhydrater dagligen? Eller möjligtvis ännu mer? Inga kolhydrater alls är ett oerhört tufft mål att nå, då får man leva på rent fett samt protein – dvs. inga grönsaker. En femprocentsgräns är vanlig bland de som vill gå ner i vikt snabbt och effektivt, men också här ges oerhört lite utrymme för minsta utsvävning. Det finns LCHF:are som äter upp mot 50 gram kolhydrater per dag, så kallade liberala LCHF:are.

Vad som förenar alla dessa är en föreställning om att kroppen mår bättre på mindre kolhydrater och att ketos är ett läge man helst låter kroppen uppgå i.

Vad är ketos?

Ketos är det tillstånd man försätts i när glukosen upphör i blodet. För att underhålla den med energi tvingas kroppen bilda ketoner och dessa föredrar att fånga energi från lagrat fett före andra alternativ. När kroppen befinner sig i ketos, dvs. när den äter rejält med fett och protein och otroligt lite kolhydrater, så förbränner den kroppsfettet i mycket högre utsträckning än annars.

Det finns de som inte riktigt når ketos, hur mycket de än anstränger sig för att utesluta kolhydraterna och en avancerad gissning är att deras insulinkänslighet är låg. Vad som har dykt upp nu är att denna kategori människor verkar slungas in i ketos om de adderar kanel till sin dagliga föda. Saigonkanel har dessutom visat sig ge definitivt störst effekt.

Saigonkanel och «vanlig kanel» – skillnaderna

I det centrala Vietnams begsområden växer Saigonkanel. Det som vi kallar «vanlig kanel» är Kassiakanel som i sin tur skiljer sig från «äkta kanel», Ceylonkanel. Ceylonkanel är den svagaste av kanelsorterna och Kassiakanel är den som vi i regel hittar i livsmedelsbutikerna. Den är relativt kraftfull, men inte tillnärmelsevis så kraftfull som Saigonkanel. Lite Saigonkanel i kaffet på morgonen och fettförbränningen rivstartar ordentligt.

Vad har Saigonkanelen för bra effekter vid en LCHF-diet

Kanel har länge varit känt som en blodsockersänkande krydda och även här är just Saigonkanel oslagbar. Genom att kanelen dämpar utsöndringen av insulin, som arbetar för att lagra energi i kroppens fettvävnad, så når kroppen snabbare ett ketogent läge. Så lite som ett halvt gram har visat sig ge effekt, men man kan inta 4 gram Saigonkanel per dag utan att löpa risk att drabbas av några farliga bieffekter.