Maximera fettförbränningen med Saigonkanel

Saigonkanel – den lite mer exklusivare kanelen

I Vietnam odlas en kanel som är enormt rik på arom och som har hälsofrämjande egenskaper – nämligen Saigonkanel som är nära besläktad med Kassiakanel.

Låt oss reda ut begreppen. Kassiakanel är den kanel som vi normalt stöter på i matvarubutikerna, den är billig och rik gällande smak och doft. Den innehar ämnet kanelaldehyd vilket är ett ämne med en mängd smarta egenskaper. Den innehar också ämnet kumarin, vilket kan vara farligt för människan om den intas i för rejäla doser.

Kassiakanel är den ordinära kanelen så att säga, men den äkta kanelen heter Ceylonkanel. Denna kanelsort är mildare vad gäller doft och smak, samt har ljusare färg. En stång av Ceylonkanel är bara rullad som en snäcka, medan en stång Kassiakanel är rullad i båda ändar.

Saigonkanel är på flera vis lik Kassiakanelen, men är också kraftfullare. Den är starkare i smak, i doft, och i sin halt av såväl hälsofrämjande kanelaldehyd som det i viss utsträckning skadliga kumarinet. Begränsar man sitt intag av Saigonkanel till max fyra gram dagligen får man dock inga dåliga hälsoeffekter av kumarinet. Det räcker dock gott och väl för att erhålla de hälsosamma effekterna.

Blodsocker och fettförbränning

Människokroppen mår som bäst när blodsockret befinner sig i balans. Det finns olika vis att se till så att det sker och den kroppsliga processen är mångfacetterad. Träning, intag av föda med lågt GI och även fullständigt avstå ifrån kolhydrater är samtliga gynnsamma sätt att hålla kroppen i gott tillstånd – och blodsockret under kontroll.

Ett annat vis är att äta kanel, och då helst Saigonkanel. Kanel har visat sig tydligt balansera blodsockret genom att den ser till att magsäckstömningen går mer långsamt och att insulinkänsligheten höjs, vilket är en av flera enastående effekter som kanelen har på kroppen. Vill man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, alternativt i frukostmålet, en perfekt början på dagen därför att den stimulerar.

En balanserad blodsockernivå är i sig lyckosam för fettförbränningen i och med att den sänker insulinutsöndringen och därmed lagrar mindre energi i fettvävnaden.

LCHF och Saigonkanel

Ifall man tillhör följarna av lågkolhydratsdieter såsom LCHF alternativt Atkins, så har Saigonkanelen fortfarande en mängd gynnsamma kvaliteter, t ex är kryddan ketosstimulerande – dvs. man får en raketskjuts in i det effektiva fettförbränningstillståndet ketos. Kanelen åstadkommer också att energi lättare lagras i muskelmassan, i princip på samma vis som insulinet åstadkommer när man tränar samt äter kaloririk mat.

Dosering av Saigonkanel

Det är angeläget att man har koll på vad man sätter i sig – och i vilken mängd. Det innefattar allt man äter, så även kanel. Saigonkanel innehåller hög procentandel av det verksamma ämnet kanelaldehyd – det som ger samtliga dessa enastående effekter på kroppen. Men Saigonkanel är också rikt på kumarin, som inte är lika hälsofrämjande, framför allt kan kumarin ställa till det med levern om det överdoseras.

Man har funnit att max fyra gram Saigonkanel bör intas per dag, för den avsevärt mildare Ceylonkanelen gäller sex gram som tak. Uppenbara effekter på blodsocker samt ketos uppfattas dock efter oerhört små doser, så man måste pröva sig fram för att finna en dos som passar en.