Träning och Saigonkanel

Saigonkanel?

I Vietnam växer en sorts kanel med namnet Saigonkanel. Denna kanel, som fått sitt namn efter Vietnams största stad i södra delen av landet växer trots allt ganska långt från Saigon (som idag heter Ho Chi Minh City), utan snarare i höglandet i Vietnams centrala delar.

Vad skiljer Saigonkanel från annan kanel?

Kanel är inte så okomplicerat som man tror, det finns flera olika arter av kanel och det som faktiskt är den äkta kanelen «Ceylonkanel», är inte den vi nyttjar för dagligt bruk. Ceylonkanel har mildare smak samt mindre hälsofrämjande egenskaper.

Kassiakanel är vad vi kallar «vanlig kanel», det är den aromatiska kanel vi i regel finner i våra butiker. Kassiakanel är starkare än Ceylonkanel, både i smak och i doft, samt ur hälsosynpunkt.

Saigonkanel är en nära släkting till Kassiakanelen, men är än mer omfångsrik än sin kusin. Saigonkanel innefattar 1-5% essentiell olja och denna olja har upp till 25 % kanelaldehyd i sig, vilken är den verksamma agenten som har så utomordentliga effekter gällande vår hälsa.

Saigonkanel och blodsocker

Att kanel reducerar blodsockret är en av dess mest omtalade egenskaper – och Saigonkanel gör detta mest av alla kanelsorter. Personer med diabetes gagnas av ett dagligt intag av kanel och ligger man i riskzonen för att drabbas av diabetes har man allting att vinna på att tillägga denna krydda i sin dagliga föda.

Vad kanelen åstadkommer är att den hämmar utsöndringen av insulin, vilket är det hormon som innebär att vi lagrar fett istället för att bränna energin. Ju mer man rör på sig, desto mer ökar fettförbränningen – det vet vi ju alla idag – och detta beror just på att träning ökar insulinkänsligheten.

Saigonkanel och muskeluppbyggnad

När man tränar för att bygga upp musklerna så vill man ju helst att energin man får i sig ska lagras – inte i fettvävnaden såklart, men i musklerna. Insulin är anabolt och det finns mindre begåvade typer som sprutar i sig insulin just för att främja sin muskeltillväxt. bantning hallon
På lång sikt är detta förödande för hälsan, men på kort sikt kan det skänka mer uppumpad muskulatur.

Saigonkanel höjer fettförbränningen, som tidigare nämnts, men dessutom stimulerar kanelen till upptagning av energi i musklerna, så de som tränar för att gå ner i fettmassa och upp i muskelmassa får fördelar ur flera perspektiv av ett tillskott av Saigonkanel agligen. Dessa effekter har länge sagts inte vara förenliga, men vad gäller kanel verkar det faktiskt fungera just så. Då och då är de enklaste lösningarna de ultimata!

Var hittar man Saigonkanel?

I vanliga butiker hittar man sällan Saigonkanel, än så länge. Denna superkanel förväntas explodera i efterfrågan så raskt personer inser vilken potential den har för så många skilda grupper av människor.

Idag kan man införskaffa Saigonkanel på nätet, men kvaliteten kan variera en del så det gäller att ha lite tur när man handlar. Har man väl funnit en pålitlig leverantör av Saigonkanel så bör man hålla sig till den.