Anisette

Anisette är en smak som är baserad på anis som har sitt ursprung runtom medelhavet men började odlas i Sverige redan under 1300-talet. Det är vanligt att anisens frön används åt mycket och vad gäller spritdrycker så används kryddan bland annat åt likör. Smaken av anisette finns som likörssens och är ofärgad men saknar inslag av lakrits som ofta brukar ingå i anisbaserade smaker. Å andra sidan påminner anis oerhört mycket om lakrits men anisette äger en sötare smak.

Likör som äger smak av anisette utgör en utsökt kombination av alkohol samt sötma. Dock innehåller likör överlag hög sockerhalt vilket innebär att till exempel diabetiker har svårt att njuta till den grad som de förtjänar.

Följaktligen har Gert Strand AB lanserat en sockerfri liköressens med smak av anisette. Sötman i essensen kommer från sukralos istället för socker. Sukralos är ett syntetiskt sötningsmedel fritt från kalorier som ersätter sockret i likören. Det är ett sötningsmedel som är cirka 600 gånger sötare per viktenhet än socker.

Sukralos är ett betydligt bättre alternativ för diabetiker med tanke på att det utsöndras snabbt i kroppen utan att brytas ner. Det innebär dessutom att ingen energi tillförs och följaktligen påverkas heller inte blodsockernivån.

Essensen blandas lämpligen tillsammans med okryddat brännvin som har en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. En mycket ringa mängd av liköressensen bidrar till en omfångsrik smak av likör. Man häller essensen i en annan flaska som rymmer 75 cl. Därpå fyller man upp 3/4 med alkohol och skakar. Därefter fyller man upp flaskan med kvarvarande sprit och skakar till dess allting har blandats. Det rekommenderas att låta den färdigblandade flaskan få stå och vila några dagar så att smaken av anisette samt brännvin förenas på bästa vis.

Hembryggning är sällan så simpelt och förutom att den sockerfria likören blir väldigt smaklig så går det även fort. Denna sockerfria essens med smak av anisette gör varken skillnad i sötma eller smak från vanliga sockerbaserade likörer.

Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer och örtoljor, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.