Blanda egen sockerfri smaklig likör som har smak av Cocorum

Sockerfri liköressens som Gert Strand AB har tagit fram är en världsnyhet, och Cocorum är en av flera smaker som ingår i sortimentet

Det är en essens som består av smak av både kokos och rom. Kokos är en smak som bidrar med en exotisk smakupplevelse enligt många, och en traditionell likör med smak av kokos samt rom är Malibu som har sitt ursprung från västindiska Barbados. När Malibu introducerades var den tänkt som ett enklare alternativ för bartendrar som ville servera något i stil med Pina Colada. Malibu blev fort en omtyckt likör och blev en given ingrediens i ett enormt antal exotiska drinkrecept.

Vad skiljer Gert Strands liköressens från traditionell Malibu? Istället för att bruka riktigt socker i essensen så är den framställd av sukralos som är ett sockerfritt alternativ men likväl 600 ggr sötare. Det är ett syntetiskt sötningsmedel som i stort sett är fritt från kalorier.

Sukralos framställdes först 1976 och har blivit stegvis godkänt för användning runt om i världen. Men det var inte förrän 1994 som sukralos blev godkänt för användning inom EU-länderna. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.

Varför sockerfri liköressens? Sukralos är ett betydligt bättre alternativ för diabetiker. Det beror på att det utsöndras hastigt i kroppen utan att brytas ned. Det medför att kroppens sockernivå hålls på en jämn nivå eftersom ingen energi tillförs. En annan fördel med sukralos är att substansen är vattenlöslig vilket innebär att ämnet inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Vad blandar man lämpligtvis essensen med? Det rekommenderas att blanda den med brännvin som saknar kryddning och som har en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. Likör brukar emellertid ha en alkoholhalt på mellan 15-25 %. Det går utmärkt att blanda essensen med vodka ifall man är ute efter en starkare likör.

Essensen hälls i en större flaska som rymmer 750 ml. Vidare häller man i tre fjärdedelar med alkohol och skakar om ingående. När flaskan skakats häller man i den kvarvarande mängden alkohol och skakar om till dess allting har blandats ordentligt. När man har blandat färdigt en flaska är det angeläget att smaken av brännvinet samt essensen förenas på bästa sätt. Därför ska blandning stå och vila några dagar så att smakerna verkligen sätter sig.

Det kommer bestämt utfalla i en mycket smakrik och god likör. Antingen dricker man den färdigblandade likören som den är med eller utan lite is, alternativt så använder man den till att blanda drinkar. Vill man först testa smaken av CocoRum och inte mixa en hel flaska så är det lämpligt att blanda 1/10-dels flaska, vilket är 2 ml essens som ger 75 ml likör.

Den som fortfarande inte upptäckt hur smidigt och enkelt det är med den här typen av hembryggning har något att se fram emot. Flera fascineras över hur kvick processen är. Därutöver skiljer sig denna sockerfria liköressens med CocoRum-smak inte från vanliga sockerbaserade likörer. Den gör ingen skillnad alls i sötma.