Mixa egen sockerfri god likör som har smak från Irish Cream

En extremt eftertraktad liköressens är Irish Cream. Faktum är att en av världens mest kända likörer heter Baileys Irish Cream och lanserades på Irland under 1970-talet. Smaken är baserad på irländsk whiskey, grädde och kaffe. Baileys har en oerhört behaglig smak som bidragit till dryckens populäritet. Karaktäristiskt för Baileys är att drycken har en kraftig doft samt en gräddig och mycket söt smak.

Gert Strand AB har tagit fram en unik sockerfri liköressens med smak av Irish Cream med sukralos som sötningsmedel. Det är ett ämne fullkomligt konstgjort och fritt från kalorier. Men låter det inte en aning underligt med sockerfri likör? Faktum är att den sockerfria liköressensen från Gert Strand AB trots allt innehåller den eftertraktade sötman som förknippas med likör.

Sukralos som är ett syntetiskt sötningsmedel ersätter effektivt sockret. Det är omkring 600 gånger sötare per viktenhet än socker. Det finns minst ett par starka skäl till att välja sockerfri liköressens som har smak av Irish Cream. Först och främst är sukralos ett perfekt alternativt sötningsmedel åt diabetiker. Sukralos utsöndras hastigt i kroppen men bryts inte ner. Kroppens blodsockernivå påverkas inte eftersom ingen energi tillförs. En annan styrka med sukralos är att ämnet är vattenlöslig vilket medför att det inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Sukralos framställdes under 1970-talet och har sedan dess godkänts successivt på marknaden som sötningsmedel. Inom EU blev sukralos godkänt först 1994. Andra ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.

Att framställa likör med hjälp av essens är en okomplicerad typ av hembryggning. Processen går ganska raskt och är enkel och smidig. Det bästa av allting är att essensen inte skiljer sig i sötma eller i smak från vanliga sockerbaserade likörer, vilket man lätt kan tro.

Hur går man då tillväga för att mixa sin hemmabryggda likör? Liköressensen med smak av Irish Cream blandas med fördel med okryddat brännvin. Det går självklart att mixa med kryddat brännvin om man vill vara mer äventyrlig och experimentera med smaker. Man får då räkna med att inte få en ren Irish Cream-smak men å andra sidan finns det potential att blanda till andra smaker. En del möjligtvis bättre än andra.

En flaska liköressens består av 20 ml som genererar 750 ml likör. Spriten man blandar med kan variera mellan 15 % 40 % efter tycke samt smak. Men man bör ha i åtanke att likör vanligtvis håller en alkoholhalt mellan 15 – 25 %. Den som föredrar att blanda med vodka kan förvänta sig en starkare likör.

Häll i essensen i en flaska som rymmer 750 ml. Fyll sedan upp flaskan ihop med alkohol samt 2 dl kaffegrädde och skaka ordentligt. När flaskan är färdigblandad ska den få stå några dagar så att smaken från Irish Cream samt alkoholen förenas på bästa vis. Den färdigblandade likören kan antingen drickas som den är med eventuellt en aning is. Eller användas till att blanda drinkar.