Sockerfri liköressens med smak av White Cacao

Gert Strand AB lanserar en ny spännande sockerfri liköressens som heter White Cacao (vit Cacao). Färdigblandad likör ges en mjuk och rund smak av choklad med en söt doft av kakao.

Det är både smidigt och enkelt att mixa sin egen likör och processen går ganska kvickt. Det är på så sätt en okomplicerad variant av hemmabryggning som är enkel att komma igång med. Det krävs heller ingen avancerad utrustning. Resultatet av att göra sockerfri likör är häpnadsväckande eftersom det sockerfria alternativet blir minst lika söt i smaken som vanlig likör.

Den som verkligen endast vill ha likör med smak av White Cacao utan bismaker bör blanda essensen ihop med okryddat brännvin som har en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. Vanligvis brukar likörer ha en alkoholhalt mellan 15 % – 25 % men vill man ha rejält kraftfull likör kan man med fördel mixa essensen med vodka. Skulle man ändå blanda essensen med någon form av redan smaksatt sprit får man räkna med konkurrerande smaker, men det är absolut inte uteslutet att man på så vis kan hitta fantastiska smakkombinationer.

Men varför sockerfri likör? Och är det ens möjligt med sockerfri likör med tanke på att drycken är välbekant för sin karaktäristiska sötma.? Det finns åtskilliga skäl till varför det är förträffligt med sockerfri likör. Främst är det ett gott alternativ för de diabetiker som längtar efter att obehindrat njuta av likör. Ingrediensen som ger sötma i Gert Stand ABs sockerfria essens är istället sukralos. Det är ett syntetiskt ämne som är 600 ggr sötare än socker per viktenhet. Det var först 1976 som ämnet togs fram men inte förrän 1994 som det blev godkänt sötningsmedel i EU. Andra ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.

Sukralos är fritt från kalorier vilket passar bra för de som är mån av vikten. Ämnet är vattenlösligt så därför lagras det inte i den organiska vävnaden hos människan. Till diabetikernas fördel så är det snabbt som sukraloset utsöndras i kroppen utan att brytas ner. På så vis hålls kroppens sockernivå jämn med tanke på att ingen energi tillförs.

Färdigblandad likör kan drickas som den är antingen med eller utan is, eller så kan den användas till att mixa drinkar. Det finns mängder av varianter på drinkar som innehåller White Cacao.

Att mixa den sockerfria essensen går till på så vis att man häller i den i en tom flaska som rymmer 75 cl. Därpå häller man i tre fjärdedelar valfri alkohol och skakar flaskan redigt. Den resterande mängden av spriten ska därefter hällas i och skakas ordentligt ännu en gång. Dock rekommenderas inte att man dricker likören med detsamma utan den ska helst stå några dagar. På så sätt förenas smakerna på bästa möjliga sätt. Det resulterar i att likören blir än mer godare och än mer smakrik.

Då och då kanske man bara vill blanda till ett smakprov. Då går det bra att mixa en tiondels flaska, d.v.s. 2 ml essens till 75 ml likör.