Erytritol

Det naturliga kolhydratämnet erytritol finns i bland annat druvor, päron samt meloner. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater som stärkelse eller socker, med tanke på att det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras därför outnyttjat genom urinen. Det är genom jäsning av druvor som erytritol framställs. När man tillsätter bakterier åt druvsockret så sker konversion och det blir erytritol, enligt en fullständigt okonstlad process.

Erytritol är bra lämpat till den som önskar inta en lågkolhydratkost och undslippa onödiga kolhydrater. Erytritol skadar ej tänderna och fungerar därjämte som en antioxiant. Ämnet består av inga kalorier medans vanligt socker består av 400 kalorier per 100g.

Erytritol är baserat på en sockeralkohol med kemisk struktur som liknar både socker samt alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Trots att ämnet funnits i Japan samt USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.

Erytritol äger likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket tenderar att förmedla upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst riskabel effekt och den påminner en del om liknande kylande verkan som xylitol och mentol har.

Erytritol är i synnerhet lämpat för diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen oberörd.

Kroppen bearbetar erytritol annorlunda än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin omfattning upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut intakt. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir endast partiellt absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare mot tjocktarmen där de bryts ner av bakterier som bildar gaser och fettsyror. Det resulterar i vad man i vanligt tal kallar för lös mage. jÄmförelse sötningsmedel

En besynnerlig omständighet runt erytritol är att ämnet ej tillåts förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen typ av sockeralkohol tillåts förekomma i dryck eftersom risken att få i sig större mängder socker genom dryck är utökad. Dessvärre faller erytritol inom samma lagstiftning.

Ifall man följer existerande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter produktion, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Det finns olika varumärken som innehåller erytritol. Genom Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som innehåller 500 gram. För den som uppskattar bakning är strösöt utmärkt. Samtliga godsaker som man tycker om att stoppa i sig kan helt plötsligt bli nyttigare men med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker samt ersätter det vad gäller både sötma och dosering.