Erytritol

Kolhydratämnet erytritol finns naturligt i bland annat meloner, päron samt druvor. Det är baserat på en sockeralkohol som finns naturligt vars kemiska uppbyggnad har likheter med både socker samt alkohol. Erytritol är en 4-karbon linjär sockeralkohol, vars kemiska formel är C4H10O4. Ämnet blev godkänt av EU 2006, men fanns tidigare i Japan och USA från 1990 respektive 1997.

Erytritol skiljer sig från kolhydrater som till exempel socker eller stärkelse. Det tas nämligen inte upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat via urinen. Erytritol är för den skull lämpligt för den som vill äta en lågkolhydratkost och undslippa de onödiga kolhydraterna.

Erytritol produceras genom att svälla druvsocker. Genom att tillsätta vissa bakterier till druvsockret så sker omvandlingen till erytritol. Processen är alldeles okonstlad.

Därutöver innehåller inte erytritol en enda kalori, vilket är utomordentligt gentemot vanligt socker som består av 400 kalorier per 100g. finns det kolhydrater i sötningsmedel

Kristallerna som utgör Erytritol smälter på tungan vilket brukar ge en upplevelse av att tungan kan kännas kylslagen. Det är dock en helt riskfri effekt som påminner om samma kylande verkan som Xylitol och mentol äger.

Intag av erytritol innebär inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. Således passar erytritol ypperligt för diabetiker.

En uppenbar fördel med erytritol är att kroppen behandlar ämnet annorlunda än andra sockeralkoholer. Eftersom erytritol är bland den minsta sockeralkoholen som det finns kännedom om så tas den upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad.

Med tanke på att andra sockeralkoholer är större blir de endast partiellt absorberade i tunntarmen. Därför transporteras partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ned av bakterier som producerar gaser samt fettsyror, vilket kan leda till lös mage.

Enligt EUs bestämmelser så får dock ingen form av sockeralkohol förekomma i förfriskning eftersom det finns en utökad risk att få i sig större mängder socker genom att dricka. Trots att Erytritol är oproblematiskt ur det avseendet så måste ämnet innefatta samma lagstiftning.

Erytritol bör ej intas 3 år efter produktion om man utgår från bäst före-datum-rutinerna, men i själva verket har erytritol obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Erytritol säljs under många skilda varumärken. Bland annat som Strösöt via Gert Strand AB. Produkten är förpackad på burk som består av 500 gram. Strösöt passar perfekt åt bakning. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma och dosering. Erytritol skadar ej tänderna och funkar därtill som en antioxiant.