Att vara rookie med LCHF

LCHF – Low Carb Hight Fat – vad är det?

LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat vilket på svenska betyder ungefär Lite kolhydrater samt mycket fettrik kost. Detta är en ganska ny benämning på en kostplan som använts i mer hundra år – uppfanns av Banting varefter livsmedelsindustrin lurat på oss kalorimetoden som är svält och dömd att misslyckas – som ett sätt att gå ner i kroppsmassa. Det var dr. William Banting som först dokumenterade dieten och gav ut den i folderform – S letter Of Corpulence – till överviktiga patienter. Han såg att när folk minskade ner på socker, bira, bröd och andra kolhydrater så tappade de i vikt väldigt snabbt.

LCHF-dieten i enlighet med Bantings modell glömdes dän under centrum av 1900-talet samt man började koncentrera på att istället avlägsna allt fett ur kosten, vilket oxå funkar i teorin, men människor gick hungriga samt föll lättare för frestelser. Kalorimetoden, dömd att misslyckas för det är ett annat namn för svält.

Idag är LCHF-dieten tillbaka och här för att stanna. Man får äta sig mätt av mycket av goda livsmedel som är rika på äggviteämne samt – före allt – fetthaltig mat. Det är ovant för folk som försökt gå ner i vikt tidigare att plötsligt måste lägga till en massa feta rätter i sin mat, fettet som man tidigare trott var den vackra figurens värsta fiende!

Anledningen ligger i att om kroppen känner sig förvissad med vetskapen om att fett ständigt delas ut i överflöd, så bränner den det lagrade fettet i kroppen nära nog ohämmat. Vid en viss mängd kolhydrater däremot så lagras extra energi som fett och kroppen bränner socker i stället – kolhydrater som inte redan är socker – bröd, pasta, påtatis, spagetti, ris m fl – omvandlas till socker omgående.

Proteinintaget ska vara på ungefär samma grad som man fordom oxå fått rekommenderat, eventuellt något högre. En bra fördelning tittar på ut ungefär såhär:

Fettprocent: 70
Proteinprocent: 20-25
Kolhydratsprocent: 5-10

Detta innefattar alltså för genomsnittlig LCHF, varken superstrikt eller lite mer generös. Vilken grad man själv mår bra av att placerad på får man prova fram, men för att snabbt gå ned i kroppsmassa är det bra att äta så lite kolhydrater som möjligt, det finns de som inte äter en enda kolhydrat under viss tid för att maximera viktnedgången och fettförbränningen.

Äta bra med LCHF

I begynnelsen kan det kännas tufft att avsäga sig livsmedel som fordom fyllt ens måltider, som pasta, spagetti, bröd, potatis, rotfrukter – och godis förstås. Vad lägger man nu bredvid köttet? Samt hurdan ordnar man nu fredagsmys? Samt vad kan man inmundiga i själva verket?

I frekvens med att allt fler blir LCHF:are utvecklas nya produkter samt nya recept, allt för att göra dieten så alldaglig som genomförbart att leva efter. Man kan baka fröbröd, kesopannkakor, förtära LCHF-pasta samt sjögräsnudlar, samt njuta av tiramisu, cheesecake samt ett litet antal rutor mörk choklad då och då. Den som absolut undersöker möjligheterna inom LCHF behöver inte fattas någonting alls. Tvärtom i många fall, maten blir mest lyxmat.

När det gäller dryck så är kolsyrat vatten både bra och läskande, särskilt om man smaksätter det. Aromhuset Bordsvattenaromer är kolhydrats- och kalorifria smakgivare till kolsyrat mineralvatten – oavsett man handlat det från affär alternativt kolsyrat själv. Vikingsoda har också goda essenser för kolsyyrat vatten. Det finns fler fabrikat men dessa är dom godaste – man blir snabbt kräsen med god LCHF kost.

I Aromhusets urval finns oxå kaffearomer, gräddaromer samt et supergoda (för det är gjort av socker men 600 ggr sötare) sötningsmedlet Sucralose, där en enda droppe motsvarar en halv sockerbit! Gräddaromerna är underbara att krydda tjock yoghurt och vipsad grädde med samt ihop med en alternativt två droppar Sucralose blir frukostyoghurten som värsta desserten, helt utan onödiga kolhydrater! Alla aromer från Aromhuset går att anskaffa på www.allt-fraktfritt.com.

The post Att vara rookie med LCHF appeared first on Sockerfri.