Går man ner i vikt på en diet utan kolhydrater?

På en diet helt utan kolhydrater så kan man gå ner i vikt ganska fort, och gör man rätt så är det fettet som ryker, medan muskelmassan får vara kvar.

Kolhydratereducerade dieter är inte någon nyhet. Mannen som gav oss ordet bantning – engelsmannen William Banting – levde under ett år på kolhydratfattig kost och gick ner 21 kilo. Han var så fascinerad över hur bra det gick att han släppte en broschyr i ämnet, vilken blev väldigt uppmärksammad och uppskattad. Den bakomliggande historien är att Banting var så kraftigt överviktig att han hade ont i leder och nedsatt hörsel pga. allt fett som låg och tryckte. Han hade rådfrågat mängder av läkare innan han träffade Dr. William Harvey som gav honom instruktionerna att skippa kolhydrater och stärkelserik mat – inget bröd, ingen öl, ingen potatis och inget socker osv. Ingen annan läkare hade kunnat ge honom några vettiga råd.

Även om diet utan kolhydrater blev uppmärksammad redan på Bantings tid på 1800-talet så föll kunskapen snart i glömska och under 1900-talet var det kalorierna man fokuserade på. På 50-talet genomfördes en studie i övervikt och man fann att fettet var den stora boven. Fett har mer än dubbelt så mycket kalorier som både protein och kolhydrater och med enkel logik så måste man ju förbränna lika mycket kalorier som man tar in för att hålla sin vikt. Vill man neri vikt så måste man begränsa sitt intag till färre kalorier än de man förbränner. Fettet skulle därmed helst undvikas så mycket som möjligt om man ville vara smal.

Fett mättar väl och försöker man gå ner i vikt med lågkaloridieter så är det högst troligt att man kommer att gå omkring och vara hungrig större delen av dagen, det blir en ständig kamp som man förr eller senare oftast förlorar. Om man istället kör på en diet utan kolhydrater, eller med begränsat antal kolhydrater så får man i regel äta fritt av protein och fett och därför hålla sig mätt och belåten. Det låter kanske otroligt, men det är helt sant.

När kroppen inte tillförs kolhydrater, som i vanliga fall är dess primära bränsle, så börjar den ta av kroppens lagrede fettdepåer för att hålla sig igång. Hjärnan känns ofta tung och seg, särskilt de första dagarna, eftersom kroppen måste producera alternativt bränsle i form av ketoner för att hjärnan ska fungera. Det är inte kroppens förstahandsval av bränsle så därför fungerar sällan hjärnan till fullo, men under en kortare period på högst några månader är det ingen som helst fara. Bara lite besvärligt möjligtvis.

För de som lider av sockerberoende är en diet utan kolhydrater fruktansvärt jobbig de första dagarna, för att sedan ta kol på sockerbehovet en gång för alla. Väl inne i en kolhydratreducerad diet brukar man tappa allt sug på sötsaker. Vill man ändå unna sig något sött ibland så finns det välutvecklade sötningsmedel med inga eller få kolhydrater. Sucralose är ett sådant och går att köpa på www.allt-fraktifritt.com under varumärket Splenda.

Många som har testat menar att en diet utan kolhydrater stabiliserar deras magar, dödar deras sockerbegär och håller deras kroppsvikt på perfekt nivå alltid, de gör det till en hel livsstil för att effekterna är så många och positiva.

The post Går man ner i vikt på en diet utan kolhydrater? appeared first on Sockerfri.