LCHF och övriga kolhydratreducerade dieter

LCHF

”LCHF är ingen bantningsmetod, utan en livsstil”, det är ofta kommentaren man får från denna diets utövare när man pratar om LCHF som ett sätt att gå ner i kroppsmassa. Förkortningen LCHF står för Low Carb High Fat vilket på svenska blir Lite kolhydrater samt mycket fett. Genom att drastiskt avvika ner på intaget av kolhydrater så måste kroppen att skapa ketoner för att främst förse hjärna med energi, dessa skapas av fettceller. Efter några dagar på LCHF hamnar man i ett tillstånd som heter ketos, vilket innebära att ketoner är det huvudsakliga bränslet i kroppen, i antonym till före då det var glukos (druvsocker).

När man äter i enlighet med LCHF äter man lite kolhydrater och mycket fett samt gör dieten till ett sätt att leva som man är tänkt att följa för resten av livet, även efter att man nått sin målvikt.

LCHP

LCHP liknar LCHF i det att man utesluter eller markant drar ned på kolhydraterna, men istället för att fylla på med fett så fyller man på med äggviteämne. Denna diet används mycket av folk som tränar och vill anlägga muskler, eller de som vill bliva av med underhudsfettet. LCHP går bra att köra under en viss tid, men kroppen behöver fett för att använda som bränsle och en mängd andra saker, så man ska inte gå på LCHP-diet allt för länge.

Dukan

Dukandieten är framtagen av fransmannen Pierre Dukan samt innehåller fyra stadier. Dess grundidé baseras mycket på LCHP, man skall alltså äta mycket äggviteämne, men blygsamt med fettvävnad samt kolhydrater. I första stadiet, som kallas attack, skall man endast äta fettfritt protein. mat som fisk, nötkött, kyckling och ägg går bra (dock blott en äggula per dag!), medan det mesta annat försvinner. Strikt är det, men inledningen varar bara i 3-10 dagar.

Atkins

Atkins är en annan läkare som blivit rik på att dela med sig av sina tankar rörande viktnedgång. Även här är det just kolhydraterna som synes som den största boven samt precis som Dukandieten utgör Atkinsdieten av fyra faser. Atkinsdieten har haft enormt genomslag världen över sedan den introducerades på 1960-talet. Det intressanta med Atkins är att det är en läkare som utformat metoden vetenskapligt med blodprover och annat på sina patienter under behandlingen.

Paleo/Stenålderskost

Paleodieten är ännu en variant av alla kolhydratreducerade dieter som är i ropet för tillfället. Här ligger skärpan på att man äter ungefär så som våra förfäder under stenåldern åt, dvs mycket kött och grönsaker, lite frukt, nötter samt bär men ingenting av bröd, potatis, pasta osv, samt inga mjölkprodukter. Man äter så ”ren” mat som genomförbart, utan tillsatser. Många menar att detta är den mest hälsosamma dieten man kan använda sig av, medans andra menar att den inte är lika effektiv för viktminskning som mer kolhydratsstrikta dieter som LCHF eller Dukan.

Piffa till lågkolhydratsmaten samt -drycken med smaker!

Gemensamt för alla dessa dieter är ett lägre intag av kolhydrater än vad vi vanligt sett är bruk vid. I begynnelsen kan man lida av omställningsbesvär såsom matthet huvudvärk samt muskelsvaghet, men kroppen vänjer sig inom kort vid det nya bränslet (fett från maten och från kroppens överflödsfett) samt blir inom kort piggare samt starkare än innan. Man sliper jobbiga blodsockersvängningar och lider man av diabetes kan man tarva minimera sitt insulin, vissa avgår t o m totalt att använda insulin.

Den som tycker det är tråkigt att blott dricka vatten kan smaksätta sitt kolsyrade vatten med Aromhusets bordsvattenaromer, helt fria från kolhydrater samt kalorier. Man kan också testa kaffearomerna samt gräddaromerna – som är supergoda i yoghurt! Aromhusets produkter köper man enklast från www.allt-fraktfritt.com – kommer direkt i brevlådan.

Den som inte vill avstå från alkohol kan blanda Pernod samt Ouzo (som innehåller en massa socker) med Prestige essenser och Sucralose. Likörer går oxå att göra på essenser – även gräddlikör. Även. en aptitlig grogg går att mixa med aromhusets sockerfria Läskkoncentrat + hemkolsyrat kranvatten. Mycket godare än dom äckliga Zero läsken man köper på burk. Det finns diabetiker som inte druckit en grogg på decenier för att den sockerfria köpeläsken är så avskyvärd – spriten förstärker dessutom den metalliknande smaken från sötningsmededlen. Aromhuset däremot sötar sina läskkoncentrat med Sukralose – tillverkas av socker och smakar som socker – men är 600 ggr sötare.

Sprit är ett nöje samt en fröjd så inte alla kan alternativt vill avstå det för att gå ned i kroppsmassa. Man skall då veta detta: kroppen har 3 kostförbränningslägen: kolhydratförbränning (när det dagliga intaget av kolhydrater är över ett visst mängd gram är viktminskning omöjlig), fettförbränning samt spritförbränning. Man kan vara i perfekt ketos (fettförbränningsläge) men så fort man dricker sprit går kroppen över i spritförbränningsläge (för alkohol är ett gift för kroppen och det skall förbrännas bort helt).

Viktminskningen avstannar till spriten förbrukats (två cl per timme). Alla kolhydrater man intar accumuleras för att senare förbrännas – man kan hamna i kolhydratläge när kroppen gjort sig av med spriten. Har man druckit öl så innehåller denna 12% kolhydrater (stamvörtstyrka).

Torrt vin: (tillsätt ett litet antal droppar Sucralose om det är för torrt, smaka av tills det matchar) och starksprit, ev grogg på Aromhuset sockerfria läskkoncentrat, är vad som gäller om man ska njuta av sprit utan att inta för mycket kolhydrater.

Rödviner är nära nog alltid torra. Vitt rödtjut från Alcase är nästan alltid torrt. Chardonnay är fylligt även när det är snustorrt. Brygger man eget vin kan man svälla det total-torrt. Bra att veta om man är sugen på rödtjut.

The post LCHF och övriga kolhydratreducerade dieter appeared first on Sockerfri.