Sötningsmedel istället för socker

Att äta sötningsmedel istället för socker blir allt vanligare. Socker har blivit modern tid största bov och bidrar stort till att folk blir fetare och fetare. Man bör dock veta att sockret i sig inte är farligt, i begränsade mängder, utan att det är just det där med mängden som är svår att kontrollera. Socker finns i så många livsmedel och inte bara i uppenbart söta saker och eftersom sockret är beroendeframkallande så är det svårt att begränsa sitt intag. Många blir då istället helt anti socker och menar att det är bättre att leva ett liv utan socker och slippa suget, än att äta lite men ständigt gå omkring och vara sugen på mer.

Socker är kolhydrater och går väldigt snabbt ut i blodet. Kolhydrater är kroppens primära bränslekälla och när de kommer ut i blodet bildas blodsocker, vissa kolhydrater tar längre tid på sig att omvandlas till blodsocker och kroppen får jobba hårdare för det, dessa kolhydrater har lågt GI. Andra kolhydrater är snabba och har högt GI. Om kroppen inte tillförs några kolhydrater alls så bildas ketoner som bland annat blir hjärnans alternativa bränsle. Kroppen börjar också ta av det lagrade fettet som bränslekälla och är man överviktig så går man ofta fort ner i vikt. Atkinsmetoden går ut på att utesluta och begränsa kolhydratintaget och försätta kroppen i detta fettförbrännande tillstånd som kallas ketos.

Atkins rekommenderar att förutom att såklart utesluta socker och sötsaker, eftersom de är fullpackade med kolhydrater, dessutom utesluta allt som är sötat med sötningsmedel ur sin diet om man vill gå ner i vikt snabbt. Detta för att man menar att vissa kan få blodsockerpåverkan av sötningsmedel även om det inte innehåller några kolhydrater.

Man får också ofta höra att man är ohälsosam om man äter sötningsmedel istället för socker, att allt som inte är naturligt är skadligt. År 2005 genomfördes en mycket omtalad undersökning av vårt mest använda sötningsmedel, aspartam. Man fann att man vid höga intag av aspartam ökade risken för att drabbas av vissa cancerformer som blodcancer, bröstcancer och lymfcancer. Vid senare undersökningar har man fastställt att resultaten vid 2005-studien är tveksamma och att mängden aspartam man måste få i sig var betydligt större än vad man brukar kunna få i sig. Aspartam är känsligt för uppvärmning och ca 180 gånger sötare än socker.

Sucralose är ett annat populärt sötningsmedel som tidigare inte har kunnat köpas i Sverige, nu kan man dock hitta Sucralose på www.allt-fraktfritt.com under varumärket Splenda. Sucralose är gjort på riktiga sockermolekyler och är ca 600 gånger sötare än socker. Det tål värme och kan blandas med både basiska och sura miljöer så det är väldigt användbart för den som vill använda sötningsmedel istället för socker, oavsett anledning.

The post Sötningsmedel istället för socker appeared first on Sockerfri.