Sukralos är ett suverän sötningsmedel om du vill baka sött men undvika socke

I en tid då vi vill äta sött men inte vill få i oss socker så är olika sötningsmedel av högsta intresse. Det är dock inte jämt så lätt att hitta rätt medel därför att de skilda varianterna har en aning skilda egenskaper och därmed passar skilda ändamål. Med sukralos så får man ett sötningsmedel som i stort sett är till fullo utan kalorier. Detta är ett medel som kan användas för bakning men det är angeläget att inse hur man ska använda det på rätt sätt.

sukralos

Vad är egentligen sukralos och är det säkert att bruka?

En anledning till att man gärna använder sig av sukralos för att söta olika bakverk och livsmedel är att detta är ett medel som är sötare än massor andra sötningsmedel och till med än vanligt socker. Man räknar med att sukralosen är fyra gånger sötare än aspartam som likaså används för att söta utan att tillföra kalorier.

Sukralosen framställs från fullkomligt vanligt socker, Man ersätter tre av OH-grupperna i sockermolekylen med kloratomer och så får man ett sötningsmedel som kommer med flertal fördelar. En av dessa är att det kan användas i matlagning därför att det går att hetta upp. Det är även därför som sukralosen är ett så bra val då du vill äta bakverk men hålla vikten.

Precis som med så mycket annat i livet så ska man inte överdriva användandet av sötningsmedel men det finns ingen anledning till att vara rädd för sukralosen. Den är tillförlitlig att använda och det I synnerhet i bakverk samt godis som man gör hemma.

Sukralos kan däremot vara komplicerad att hitta i butiker men finns på nätet på allt-fraktfritt.se, Prisad.se, Tradera, Webhallen med flera.

Andra former av sötningsmedel som likaså kan vara av intresse

Den som börjar med en diet där socker skall uteslutas blir glad av att se att det finns gott om alternativ. Man kan söta maten med andra medel som exempelvis erytritol som är en naturlig sockeralkohol (finns i päron samt melon) som används i åtskilliga kända sötningsmedel som exempelvis sukrin. Ifall du testat sukrin i kaffet så kan hända du rynkar på näsan och det är inte så konstigt, jämfört med sukralosen så är erytritolen ej lika stark.

Ett annat vanligt medel för sötning är xylitol som också har namnet björksocker. Det här är en annan form av sockeralkohol som till skillnad från erytritolen har en så god smak att den används flitigt i sockerfritt godis samt tuggummi. Xylitolen är känd för att ha kariesmotverkande egenskaper och det är likaså för den skull som tuggummi med denna ingrediens rekommenderas av många tandläkare som ett substitut till godis med socker.

Något som är hisnande med xylitolen är att den inte endast ökar på salivproduktionen i munnen. Den kan även dämpa tillväxten av en del bakterier och detta kan leda till att ett barn inte får öroninflammation!
Detta kan vara bra att veta om man är förälder till att barn som ideligen har bekymmer med öronen och som skulle kunna behöva något gott samt nyttigt att bekämpa detta med.

Problemet med de flesta sötningsmedel är att de har bristfällig smak. Stevia har en underlig lakritsliknande bismak som många tillverkare försöker maskera med att tillsätta smakämnen. Många sötningsmedel smakar kemikalier eller smakar så illa att man brukar mixa många skilda i ett försök att få bättre smak. Somliga sötningsmedel tål inte värme eller minskar i sötma över kort tid, månader. Det som smakar bäst är Sukralose (som är kostsam) och näst bäst Erytritol.

Men hur nyttigt är det egentligen att byta ut sockret?

Det är inte längre någon hemlighet att vi får i oss för mycket socker så det är klart att det finns uppenbara fördelar med att använda sötningsmedel som är utan kalorier och som är bra för tänderna. Men man ska fundera på att det inte varje gång är att rekommendera de sockerfria produkterna. Det kan finnas andra ämnen som fenylalanin som brukar finnas i produkter med aspartam och det här kan vara farligt om man får i sig för mycket.