Vad är GI?

Vad är GI? Det är ett uttryck på allas läppar och på de flesta hälsomagasins omslagssidor.

GI är en förkortning för Glykemiskt Index och det är ett mått på ett livsmedels hastighet att lämna magsäcken och ta sig ut i blodet i form av blodsocker. Ju snabbare livsmedlet är desto högre GI har det och desto «onyttigare» är det.

Socker kastar sig ut i blodet nästan på en gång, det höjer blodsockret och ger vad som i folkmun kallas «sockerkick». Man får energi, blir munter och pigg. Efter bara en litens stund tar dock energin slut och man trillar ner i en svacka, ofta djupare ner än vad man började på. Då upplever man trötthet och seghet och vill ofta ha en ny sockerkick. Kroppen försätts i en bergochdalbana med all denna snabba energi och mycket av den hinner inte förbrännas utan lagras snabbt in i kroppens fettdepåer istället.

Om man istället äter långsamma kolhydrater, vilka är de som tar lång tid på sig att brytas ner i magsäcken och sedanstannar i blodet under en längre tid så hålls ens energinivå på en jämnare nivå. Man får ingen galen sockerkick, men heller inte jobbigt blodsockerfall. Dessa livsmedel har lågt GI. Slutsatsen är att högt GI leder till fetma och överkonsumtion medan lågt GI håller en nöjd, mätt och belåten på mindre.

Problematiken med en diet baserad på GI-konceptet är att viss mat med lågt GI kan innehålla fällor eftersom t ex fett sänker ett livsmedels GI. Ett Snickers, t ex, innehåller massor av jordnötter som är feta och därför få Snickers lågt GI. Det säger dock sig självt att en diet på en massa Snickers inte gör under för någons figur. På nätet finns massor av information om GI och GI-gurun i Sverige – Fredrik Paulun – har gett ut många böcker i ämnet, han kan helt klart hjälpa en med frågan «Vad är GI?».

Vill man sänka en måltids GI värde så kan man tillsätta citron eller vinäger eftersom syra sänker GI, fett sänker också GI värdet, likaså hela nötter och fröer. Spröda livsmedel har ofta högt GI medan kompakta har lågt. Vitt bröd är utgångspunkten för GI-räkning och har fått värdet 100, vilket är högt.

Som viktminskningsmetod ser man till att de kolhydrater man får i sig är långsamma och därmed har lågt GI. Man äter därmed nyttiga, fiberrika kolhydrater som håller ens blodsocker och humör på jämn nivå under längre tid. Man håller sig också mätt längre vilket gör det lättare att gå ner i vikt. Man kanske också håller kolhydratintaget lågt i allmänhet och försöker få i sig mer protein. Det finns dock ett tillfälle då man även under GI-diet kan tillåta sig snabba kolhydrater och det är just innan och efter intensiv träning, detta för att man ska kunna prestera bättre.

Så, vad är GI? – det är en snäll viktminskningsdiet, men kanske mest av allt en hälsosam livsstil som går att leva efter hela livet.

The post Vad är GI? appeared first on Sockerfri.