Vad ska man äta för att gå ner i vikt?

Vad ska man äta för att gå ner i vikt? Det är en fråga som väldigt många ställer sig och svaren är nästan lika många. Det finns mängder av metoder för att gå ner i vikt och många innebär såklart en modifierad diet. Vad som passar vem bäst går inte alltid att säga, även om vissa dieter har visat sig mer effektiva än andra överlag.

Idag finns det många begrepp i bantningsvärlden – GI, LCHF, Atkins, VLCD – är några som tävlar om uppmärksamhet och i och med att vi blir allt mer fixerade vid yta, samtidigt som vi blir allt mer överviktiga så får dessa dieter många svurna anhängare. Låt oss här reda ut vad de olika begreppen står för och hur effektiva de olika metoderna är.

GI står för Glykemiskt Index och är ett mått som används för att beskriva hur snabbt olika livsmedel kommer in i blodet i form av blodsocker och hur länge det sedan stannar där. Ju snabbare det tar sig ut i blodet, desto kortare tid stannar det där och ger energi och desto högre GI har det. När energin sedan lämnar blodomloppet så lägger det sig i fettceller därför är det logiskt att ju längre energin finns fritt i blodet och kan användas som energi åt kroppen, desto bättre.

GI är dock inte helt enkelt att sätta sig in i eftersom det finns en hel del fällor, men som livsstil är GI-dieten kanske den hälsosammaste av alla. Fredrik Paulun är en av Sveriges främsta GI-experter och har både en mycket informativ hemsida samt ett flertal böcker in ämnet. Det finns också en rad kokböcker med GI-mat på marknaden att vältra sig i.

LCHF står för Low Carb High Fat och är en diet som går ut på att man helt ska utesluta, eller kraftigt begränsa sitt intag av kolhydrater. Däremot ska man äta mycket fett och protein. Denna diet har blivit populär eftersom man slipper gå hungrig och för att man får lov att äta feta saker, som många är väldigt förtjusta i. En typisk LCHF-frukost består av stekt ägg och bacon. När det flesta ställer sig frågan «Vad ska man äta för att gå ner i vikt?» så är det sällan griskotletter med fet sås, avokadoröror och kesorätter man har i åtanke, men LCHF funkar just så. Om kroppen inte får i sig några kolhydrater går den in i ett metaboliskt tillstånd som kallas ketos och börjar använda lagrat fett som primärt bränsle. För att inte bli alldeles matt och orkeslös måste man äta mycket fett och för att inte musklerna ska försvinna så måste man få i sig tillräckligt med protein.

Atkins är en form av LCHF-diet, men med betydligt striktare tillvägagångssätt, men grundtanken med begränsat kolhydratintag är densamma.

VLCD står för Very Low Calory Diet och går oftast ut på att man ska byta ut sina vanliga måltider mot diverse shakes och soppor. Dessa är laddade med tillräckligt med näringsämnen men har väldigt begränsat kaloriintag. Man går ner i vikt väldigt snabbt, men det är oerhört påfrestande för både kropp och psyke. Att inte få lov att tugga är mycket svårare än man kanske kan tro. Efter de första dagarna blir det dock lättare och en ren shakediet ska man aldrig hålla på med i mer än två veckor. Man kan fortsätta även efteråt, men då måste man också äta vanlig mat. VLCD är effektivt, men efter avslutad kur är det vanligt att man lägger på sig mycket av den förlorade vikten igen eftersom det inte är en livsstilsdiet.

På fråga «Vad ska man äta för att gå ner i vikt?» är svaret att det är en högst personlig fråga som man får testa sig fram för att finna svaret på, men för många har kolhydratreducerade dieter visat sig vara mycket effektiva.

The post Vad ska man äta för att gå ner i vikt? appeared first on Sockerfri.