Atkinsdieten – en anpassningsbar diet lämplig för massor personer

Man hör ideligen att Atkinsmetoden ska vara flexibel och passa massa olika människor. Vi har alla annorlunda förutsättningar och lever under särskilda villkor och omständigheter. Ibland kan det innebära begränsningar i levnadssätt, och att exempelvis inleda Atkinsdieten är följaktligen inte självklart för samtliga med tanke på de risker dieten kan medföra för en del.

Den som lätt blir grinig och orkeslös av blodsockersvängningar bör undvika Atkinsdieten. Detsamma beträffar den som har en ökad risk för hjärtsjukdom och har mindre bra kolesterolvärden. Det beror på att man enligt dieten äter stora mängder fett. Dock har inte det samband i förhållande till den ökade risken kunnat bevisas i tillräckligt hög grad och samtidigt hävdar en del forskare motsatsen, d.v.s. att det inte alls föreligger någon risk.

Den senaste tiden har det t.o.m. visats att det kommit åtskilliga positiva rapporter. Men experter rekommenderar likväl att man bör förhålla sig avvaktande till Atkinsdieten om man har hjärtsjukdom eller mindre bra kolesterolvärden till dess forskningen pekar åt samma riktning och sålunda blivit mer etablerad.

Det finns massor fördelar med en lågkolhydratkost. Den fjärde fasen inom dieten innebär exempelvis ett levnadssätt med balans mellan näringsintag och fysisk aktivitet. Stundtals kan det vara tufft att bli motiverad, och inte sällan bryter människor dieter allt för tidigt.

Atkinsdieten är passande för den som inte ser det som en förlust att inte få frossa i pasta och bröd och som gillar uppenbara regler. När man väl har vant sig med dieten så brukar suget efter till exempel pasta vara försvunnet. Den som hellre drar ned på kolhydrater kan istället njuta mer av en fet sås eller varför inte en aning vispgrädde.

Atkinsmetoden är också lämpad för vegetarianer och veganer. Dessutom erbjuder Atkinsmetoden ett utbud av mat som passar att äta när man är ute och reser och kommer i kontakt med diverse snabbmatställen och annorlunda typer av restauranger. På så sätt kan Atkinsdieten ses som väldigt smidig.

Det är just flexibiliteten i dieten som gör den passande för många människor. Mer info Den som äter i enlighet med Atkinsdieten kan även vara flexibel mellan faserna och variera dem sinsemellan. Exempelvis kan en del människor behöva mer tid än andra i induktionsfasen för att uppnå ketos. Och personer i den sista fasen, den så kallade underhållsfasen, måhända måste återfalla till induktionsfasen för att nämna ytterligare ett exempel.