Vilka konsekvenser har en ID-kapning för offret?

Motiven samt resultaten hör ofta förbund när man talar om ID-kapning. Dessvärre kan ett så “enkelt” brott (lätt att genomföra nämligen) leda till fruktansvärda konsekvenser för offret av en ID-kapning. I somliga fall är resultaten milda – man kanske blir bestulen på någon mindre summa alternativt får ett konto upprättat i sitt namn, som man kan bryta fort samt till slut inte tarva betala särskilt mycket för, men följderna kan också vara livsavgörande. I detta avsnitt behandlar vi några av de vanligaste följderna av att få sin identitet snodd. Mer info: http://idpansar.se

Posten försvinner

Det vanligaste sättet att få tag på din post är att vittja din brevlåda. Brevlådevittjare går omkring i bostadsområden och tömmer brevlådorna på innehåll för att komma åt privat information om dej och dina grannar. Det är ofta besvärligt att få tag på brevlådevittjare alldenstund de i regel blott behöver genomföra några få besök innan de får det den information som är ute efter.

Igenom att beställa adressändring i ditt namn så kan en ID-kapare ta emot din post i flera dagar/veckor utan att du märker något. Det tar ofta ett tag innan man undersöker saken på allvar, först tror man att något är fel på posten, sedan kanske tankarna går till postlådevittjning. För att få reda på att din post går till en ny adress krävs en djupgående undersökning och innan informationen når dig har ID-kaparen allaredan haft stor möjlighet att få tag på försändelser med känsliga personuppgifter som denne sedan kan använda för egen vinning.

Utebliven post kan skapa en antal knepiga situationer i ditt liv. Information dedikerad dej går borta och ofta vet du inte ens om det. Därjämte stjäl brevlådevittjaren din post med ett färdigt syfte i åtanke och detta anledning är aldrig gynnsamt för dej.

Nytt telefonabonnemang

Plötsligt kan det visa sig att du har ett nytt telefonabonnemang, du får hem räkningar i ditt namn med all din personliga information noterad. Du har givetvis inte själv beställt detta abonnemang, utan någon annan har gjort det åt dej. Inte sällan har ID-kaparen spenderat ganska mycket pengar på detta abonnemang – som du nu är bunden att betala även om du spärrar abonnemanget för vidare brukande.

Bankändringar

För en som lyckas med konsten att skapa en bedräglig legitimation i ditt namn, eller helt lätt stjäler din identifikationshandling, är det enkelt att göra saker som att utjämna ut en ny bankdosa alternativt anskaffa nya kreditkort i ditt namn som i sin tur givetvis får koder som du inte vet. De kan också anskaffa en e-legitimation i ditt namn och genomföra förvärv online. Det räcker med en enda dag så är ditt bankkonto länsat på vartenda öre och det är sedan oerhört svårt att få tag på den kapare som genomfört operationen. Oavsett hurdan mycket pengar som finns på ditt konto – om det är 500 kronor eller 800 000, så är risken överhängande att brottslingarna tar allt.

Kontokort

Om någon stjäl ditt kontokort kan de hur lätt som helst tömma det i såväl fysiska butiker som i onlinebutiker. All nödvändig information för att köpet ska gå igenom finns på själva kortet och långt ifrån alla butiker kräver PIN eller verifieringskoder.

Banklån/SMS-lån

Det allra vanligaste resultatet av att få din identitet kapad, efter tömning av ditt bankkonto, är att bedragaren tar ut SMS-lån i ditt namn. Bedragaren börjar med att registrera ett anonymt kontantkort på ditt namn samt sedan är det rena barnleken därifrån eftersom dessa lån är barnsligt enkla att få. Några “säkerhetsfrågor” av typen “Vilket är ditt stjärntecken?” ställs – info som är busenkel att ta reda på online.

Därnäst genomförs en kreditupplysning på dej samt är du fläckfri i registret så får bedragaren “sitt” lån. Dessa krediter kan vara upp gentemot flera hundra tusen kronor och räntorna är alltid fasansfullt höga. Inte sällan betalas lånet ut till en av bedragaren anlitad “målvakt”. Så det finns flera offer i ledet.

Företagsskulder – målvakt

Om du skulle erbjudas en befattning i ett “företag” som känns för bra för att vara korrekt – det kan agera om en styrelsepost, en VD-titel eller en annan hög position – utan att du egentligen har gjort något för att förtjäna den, så handlar det ofta om att “företaget” du erbjuds tjänst i har oärligt uppsåt.

Igenom den höga posten får du juridiskt förpliktelse för företaget och när bedragarna stuckit med alla tillgångar och försatt företaget i konkurs så står du kvar med det juridiska ansvaret allmän skulder. Detta är ett beprövat sätt att anlända undan med stora summor stulna pengar, men givetvis förödande för offret – “målvakten” som helt okunnig kan ha dragit på sig skulder som denne omöjligt kan betala av ens på en hel livstid.

Kapning av webbplånbok

Din e-mailadress samt personliga lösenord är allt som behövs för att någon ska lyckas komma över din webbplånbok, som t ex Paypal, Klarna alternativt Payson. Din e-mailadress är i regel enkel att få tag på , via sociala medier som Facebook om inte annat. Din personliga kod kan kaparna få genom phishing alternativt genom att chansa på något ganska. Det är på grund av detta alltid oerhört viktigt att du har annorlunda koder för olika inloggningar, därtill att dina koder är oförutsägbara.

Varubeställning

Via ditt kontokort, alternativt till och med blott dina kontokortsuppgifter, kan bedragaren spendera ohämmat på alla möjliga ställen, tills du uppdagar brottet och spärrar kortet i fråga – vilket oftast är för sent. Ett förlorat kort ska alltid spärras omedelbart samt det är viktigt att du aldrig låter någon ta ditt kort ifrån dig/studera ditt kontokort om du känner minsta osäkerhet med personens intentioner.

Med ett stulet kontokort kan man göra inköp i både butiker samt online, medan man med bara kortets uppgifter kan spendera på nätet. Det är beklagligtvis också så att en ID-kapare väljer att handla saker på amortering – för då räcker dina pengar längre och till mer, medans du får ett berg av lån och skulder i ditt namn.

Spelsajter

En spelsajt kan hackas och då ligger alla sajtens spelare risigt till alldenstund användarnamn, lösenord och log in till personernas spelkonton samt bankkonton blir lätt för bedragarna att ta del av.

Det finns också ID-kapare som öppnar spelkonton med stulna identiteter med hjälp av stulna kontokortsuppgifter. När de loggar in på spelsajten kan de satsa loss tills tillgångarna tagit slut och sedan “samla upp dem” på andra sidan. Konceptet går ut på att man då lirar mot en “motståndare” och förlorar medvetet – men “Motståndaren” är givetvis delaktig i bedrägeriet. Denna typ av falskspel heta “Chip Dumping”, dvs att man gör av med sina “chips” (pengar) avsiktligt. Ett annat sätt är back-lay (man spelar på båda sidorna av ett vad) på en spelbörs, sök på “förlora utan att förlora hos bookmakers” så hittar Du Gert Gambells information. Det finns fler sätt att spela över vinsterna till önskad mottagare på en spelbörs som Betfair.

Pass/Körkort/ID-handling

Ett vanligt samt förhållandevis lätt sätt att anlända över någons identitet är genom att komma över personens ID-handling till vilka ID-kort, Körkort samt Pass räknas. Även andra kort kan avslöja en hel del om ens identitet, t ex medlemskort i diverse organisationer. Det är med assistans av den information som finns på dessa handlingar som falska identifikationshandlingar kan upprättas – som i sin tur sedan kan användas för grova bedrägeribrott nämnda ovan.

Gå i borgen och signera juridiska dokument

När kriminella ska hjälpa varandra med saker som att gå i borgen alternativt skriva under viktiga, juridiska dokument så saknar de ofta förtroendet att göra detta under sin egen identitet. Många gånger vill de därjämte inte lämna ut sin egen identitet eftersom det skulle leda till att de själva dras in i rättsliga processer. Att gå i borgen för någon med en stulen identitet minimerar dessa risker, det kan emellertid vara förödande för den person vars identitet används – och i värsta fall medföra fängelse.

Svarta marknaden

Kriminella personer rör sig, eller drar sig, ofta i/till kriminella kretsar. När det krisar för brottslingar är det av annorlunda anledningar ofta besvärligt, för att inte säga omöjligt, att vända sig till polis eller andra statliga instanser.. Istället väljer man att söka sig till den svarta marknaden samt maffialiknande grupper för hjälp. Den som är så pass desperat gör allt för att slippa problem samt kan mycket väl ange en stulen/falsk identitet istället för sin egen.

När lånet sedan ska betalas tillbaka och bedragaren inte finns att finna så söker maffiamedlemmarna upp den person vars identitet bedragaren använt som sin egen. Man kan drabbas av allvarliga problem under många år om man en gång förknippas med kretsar på den svarta marknaden – både genom attacker från de kriminella kretsarna samt från lagen.