Måste man nyttja dextros som bryggsocker eller kan vanligt socker också funka?

En nödvändig ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan också kallas för druvsocker och finns för det mesta i vanliga butiker. Men det bästa är att inhämta sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning samt vinberedning.

köpa

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks fortfara en bestående debatt om vilket socker som man ska nyttja då man vill brygga öl hemma. En del anser att det enbart är dextros som gäller om man vill få till en god smak medan andra säger att vanligt socker faktiskt kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad gäller smak.

Om du just har kommit igång med vinbryggning samt ölbryggning så kan det vara förståndigt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara ingående med renligheten, att hålla stabil temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något steg.

Detta gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som gillar att diskutera det där med rätt typ av bryggsocker. Ifall du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till rätt balans genom att endast ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och koncentrera på andra bitar av ölbryggningen innan du ger dig på farinsocker samt annat spännande.

Vad säger experterna om sockret och smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.

Strösocker däremot är en disackarid och utgör bara till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är mycket svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning tvingas det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har rentav lite olika åsikter vad gäller dextros samt vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker lätt skänker öl som smakar cider medan andra säger att det här är nonsens.

En del menar att det enbart är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker och att smakskillnaden är så pass knapp att det verkligen icke spelar någon roll. bryggsocker köpa.glukos köpa bryggsocker.brygga öl startkit bryggsocker.ölbryggning kit bryggsocker.

Något man tvingas minnas är att ölet kan få en viss smak på grund av annat än sockret. Det är först när man verkligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha åsikter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.

Hålla sig noga till receptet eller köra en egen mix

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså ej vara smart och substituera med dextrosen. Också erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept fastän de har lång erfarenhet av vad som fungerar och vad som ej gör det.

Kom ihåg att de olika delarna i receptet samverkar och att din teknik och metod också kommer att påverka resultatet. Om du följer ett recept och sedan får riktigt bra öl så vet du ju exakt hur du kan få samma goda öl igen. Du bör helst undfly att mixa på känsla.