Användbara råvaror vid vinbryggning

Många har funnit hur fantastiskt det är att kombinera olika fruktrecept vid vinbryggning. Man kan prova i all evighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.

I gemene mans trädgård finns det alltid gångbara frukter och bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns även prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig åt vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär samt mispel.

Den som gillar att vara ute på skogspromenad ska spana de flertal sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.

Och varför inte testa att brygga vin med hjälp av blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp ska testa att brygga på rosenblad från doftande rosor eller på maskrosor, fläderblommor samt lindblommor.

Det finns inte alltid tid att brygga när vissa råvaror har sin skördetid. Därför kan de alltid förvaras djupfrysta för framtida bruk. En del råvaror ska rentav helst ha varit frysta i vilket fall före bryggning. Till exempel, vilda nypon, slånbär samt rönnbär.

Men när det inte jämt är säsong för frukt och bär kan man handla djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs vanligtvis inom restaurangbranschen och till en billigare slant. Det är inte sällsynt att en rejäl förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på enbart några hekto.

Det är också utmärkt att brygga vin på saft och juice. Det finns olika sorters bärsafter i handeln att införskaffa. Varudeklarationen ska utförligt läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns en del safter som gör sig bättre som grundsafter. Till exempel juice av äpple/svart vinbär alternativt äpple/druva. Den som brukar besöka musterier kan beakta att äppelmust är utmärkt att brygga vin på. Mer Info HÄR Fulstopp koncentrat spädes 30 ggr

Vad gäller koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar genomgående vara tämligen dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.