Brygg ditt eget vin hemma

Att brygga sitt eget vin hemma har blivit betydligt enklare med tiden tack vare utvecklade vinsatser och utrustning. Det är dock viktigt att utförligt planera sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från början.

Inom den traditionella vinindustrin ska vindruvor användas för att det i enlighet med EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs hemma är det vanligt att brygga på diverse bär och frukter.

Ifall man använder sig av till exempel bär så skall de först krossas och blandas med vatten. Det är viktigt att kärlet är noggrant rengjort inför förjäsning. Tänk på att filtrera ut bort dåliga bär och rensa bort kvistar. Minsta lilla kvist kan förvränga den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör även vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.

På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten ska vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Vanligtvis får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Ifall vinet ligger i jäsning kan det finnas tämligen mycket kolsyra i provet som måste bort för att mätvärdet ska bli bra. Det blir vanligtvis inkorrekt densitet på provet när det är kolsyra.Läs mer här Bensaltensid spädes 32 ggr

Genom att vispa vinet i ett litermått före provtagning kan man dock få undan en rejäl mängd av kolsyran. Tänk även på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som också påverkar densiteten.

När förjäsningen är färdig måste musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var pedant med att inte få med något annat än bara vätska ner i jäskärlet. Krama ur den sista saften ur bären för att få mer smak. Vinet ska jäsa i drygt 2-4 veckor beroende på vilken sort av vinsats det är. Exempelvis så påverkar jästtypen tiden.

Tappa därefter upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ytterligare en aning vinsvavla efter en månad och vänta därefter en månad till innan upptappning av vinet.

Var strikt med att skölja ur hinkar och kärl noga efter användning. Det bästa är att använda oparfyrmerade rengöringsmedel ifall man inte vill löpa risk att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det utmärkt att ha ett fat att lägga skopor, mätglas och oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i kontakt med den sida som befinner sig inåt i hinken.

I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett enormt utbud som hjälper dig att nå målet. Företaget har specialiserat sig speciellt på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder dessutom mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB säljer även aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som massor hemmabryggare använder sig av.