LCHF för färskingar

LCHF – Low Carb Hight Fat – vad är det?

LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat vilket på svenska betyder ca En aning kolhydrater och mycket fett. Detta är en ganska ny beteckning på en kostplan som använts i mer hundra år – uppfanns av Banting varefter livsmedelsindustrin lurat på oss kalorimetoden som är svält och dömd att misslyckas – som ett sätt att gå ned i kroppsmassa. Det var dr. William Banting som först dokumenterade dieten samt gav ut den i folderform – S letter Of Corpulence – till överviktiga patienter. Han såg att när människor drog ner på socker, bira, bakverk samt andra kolhydrater så tappade de i kroppsmassa väldigt snabbt. Klicka Här för mer infoLCHF-dieten i enlighet med Bantings bok glömdes dän under mitten av 1900-talet och man började koncentrera på att istället ta bort allt fett ur kosten, vilket oxå funkar i teorin, men folk gick hungriga och föll lättare för frestelser. Kalorimetoden, dömd att misslyckas för det är ett annat namn för svält.

Idag är LCHF-dieten tillbaka och här för att stanna. Man får äta sig mätt av massor av goda livsmedel som är rika på äggviteämne samt – framför allt – fett. Det är ovant för människor som försökt gå ner i kroppsmassa fordom att abrupt måste addera en massa fett i sin mat, fettet som man fordom trott var den vackra figurens värsta motståndare!

Anledningen ligger i att om kroppen känner sig förvissad med vetskapen om att fett ständigt delas ut i stora mängder, så bränner den det lagrade fettet i kroppen nära nog ohämmat. Vid en viss mängd kolhydrater däremot så lagras extra energi som fett och kroppen bränner socker i stället – kolhydrater som inte redan är socker – bröd, pasta, påtatis, spagetti, ris m fl – omvandlas till socker omgående.

Proteinintaget skall vara på ungefär samma nivå som man fordom oxå fått rekommenderat, möjligen något högre. En bra distribution tittar på ut ungefär såhär:

Fettprocent: 70
Proteinprocent: 20-25
Kolhydratsprocent: 5-10

Detta innefattar nämligen för normal LCHF, varken superstrikt alternativt lite mer generös. Vilken grad man själv mår bra av att ligga på får man prova fram, men för att snabbt gå ned i kroppsmassa är det bra att förtära så lite kolhydrater som möjligt, det finns de som inte äter en endaste kolhydrat under viss tid för att maximera viktnedgången samt fettförbränningen.

Äta gott med LCHF

I början kan det kännas häftigt att avsäga sig livsmedel som tidigare fyllt ens måltider, som pasta, spagetti, fralla, juice, rotfrukter – samt sötsaker förstås. Vad lägger man nu vid sidan om köttet? Samt hurdan ordnar man nu fredagsmys? Och vad kan man inmundiga i själva verket?

I frekvens med att allt fler blir LCHF:are utvecklas nya produkter samt nya recept, allt för att göra dieten så enkel som möjligt att leva efter. Man kan baka fröbröd, kesopannkakor, förtära LCHF-pasta samt sjögräsnudlar, och njuta av tiramisu, cheesecake och ett litet antal rutor högkakao choklad alltemellanåt. Den som verkligen undersöker möjligheterna inom LCHF behöver inte sakna någonting alls. Tvärtom i många fall, maten blir mest lyxmat.

När det gäller dryck så är kolsyrat vatten både gott samt läskande, särskilt om man smaksätter det. Aromhuset Bordsvattenaromer är kolhydrats- samt kalorifria smakgivare till kolsyrat mineralvatten – oavsett man handlat det från affär alternativt kolsyrat själv. Vikingsoda har också goda essenser för kolsyyrat vatten. Det finns fler fabrikat men dessa är dom godaste – man blir snabbt kräsen med god LCHF kost.

I Aromhusets sortiment finns också kaffearomer, gräddaromer och et supergoda (för det är gjort av socker men 600 ggr sötare) sötningsmedlet Sucralose, där en enda droppe motsvarar en halv sockerbit! Gräddaromerna är underbara att smaksätta fet yoghurt och vipsad grädde med och ihop med en alternativt två droppar Sucralose blir frukostyoghurten som värsta desserten, helt utan onödiga kolhydrater! Alla aromer från Aromhuset går att anskaffa på www.allt-fraktfritt.com.