Natriumkarbonat – ett effektivt ämne

Natriumkarbonat med den kemiska beteckningen Na2CO3 har många namn, men ofta hushållssoda samt målarsoda. Natriumkarbonat är en jonisk förening som i vatten ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) och en negativ laddad karbonat-jon (CO3). Ämnet är ett av världens viktigaste på jorden och förekommer naturligt men kan produceras syntetisk väg. Vid syntetisk framställning blandas natriumklorid (salt) och ammoniak. Det finns rikligt med natriumkarbonat i till exempel USA, Kina, Botswana, Indien, Mexiko, Turkiet samt Sydafrika.

Natriumkarbonat har en neutral lukt och neutraliserar massor fläckar och lukt på ett mycket effektivt sätt. Det passar utmärkt för all typ av rengöring av tyngre smuts. Därutöver fungerar natriumkarbonat utmärkt åt att ta bort beläggningar på silver. Flera hushåll använder natriumkarbonat för att få ny glans åt sina silverföremål.

Natriumkarbonat känns igen i sin fasta form som ett ganska grovt fördelat vitt pulver. Flera tillverkningsindustrier använder ämnet i fast form. Exempelvis glas- och tvålindustrin. Natriumkarbonat är särskilt bra lämpat inom dessa områden eftersom natriumkarbonat livsmedel
är ett kraftfullt alkali.

Den fasta och även vattenfria formen av natriumkarbonat brukar funka väldigt effektivt som rengöringsmedel. Innan man till exempel vävsätter alternativt tapetserar kan natriumkarbonat vara till stor användning. Det gäller att tvätta väggar som inte kräver förarbete grundligt med natriumkarbonat (eller målarsoda som det oftast kallas i sammanhanget). För att fett och smuts på ett effektivt sätt ska lossna så ska en svamp användas, och det är angeläget att kontinuerligt skölja den med vatten. För övrigt kan natriumkarbonat fungera bra för att rengöra och bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och för att exempelvis bearbeta trall.

Är det farligt om man råkar få natriumkarbonat på huden? I somliga fall kan det upplevas lite frätande så därför bör handskar och skyddsglasögon användas. Men i regel är det på intet sätt farligt att få natriumkarbonat på sig. Man bör dock alltid ta det säkra före det osäkra. Dessutom ska man vara noga med att se till att inte få det i ögonen eftersom det kan medföra sveda och irritation. Natriumkarbonat är heller inte farligt att förtära under förutsättning att koncentrationerna är mycket låga. Man bör dock ställa krav på att inhandlad flaska med natriumkarbonat har en barnsäker kapsyl.

Natriumkarbonat används av många som vill få sitt silver att skimra på nytt. På så sätt rengörs silvret och beläggningar avlägsnas i en väldigt verkningsfull process. Innan man använder sig av metoden ska man dock vara noggrann med att ta bort grövre smuts samt fett från silvret.

Man placerar en bit aluminiumfolie i en glasskål eller liknande och strör över natriumkarbonat och sedan häller över kokande vatten. Det silver som man önskar rengöra doppas i skålen så att det kommer i kontakt med natriumkarbonatet och foliets yta. En reaktion uppstår och det börjar bubbla kraftigt i skålen i några minuter. Beläggningarna på silvret ska ha avlägsnats när det bubblat färdigt. Därefter tar man upp silvret och sköljer det med kallat vatten och torkar och gnider det med en trasa. Silvret har nu fått nytt liv och glans.

Beläggningen på silvret utgörs av silversulfider som i den bubblande processen omvandlas till metalliskt silver samt svavelväte. Eftersom silversulfiderna blir till gas bör man ventilera ordentligt både under och efter behandlingen av silvret. Det gäller speciellt ifall hårt oxiderat silver ska behandlas.

Fördelen med att behandla silver enligt ovan procedur är att det behålls finare längre. Det slits nämligen inte på samma sätt som om putsmedel hade använts.

Natriumkarbonat finns vanligtvis att inhandla i dagligvaruhandeln. Det brukar gå under benämningen målarsoda i främst färgbutiker och hushållssoda i flera övriga affärer. På internet finns det på prisad.se och ett jättesortiment finns på hembryggning.se.