Natriumkarbonat – naturligt ämne

Natriumkarbonat (Na2CO3) brukar även gå under namnen hushållssoda och målarsoda. Natriumkarbonat är en jonisk förening som i vatten ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) samt en negativ laddad karbonat-jon (CO3). Ämnet är ett av världens viktigaste på jorden och finns naturligt men kan produceras syntetisk väg. Vid konstgjord framställning blandas natriumklorid (salt) och ammoniak. Det finns rikligt med natriumkarbonat i exempelvis USA, Kina, Botswana, Indien, Mexiko, Turkiet samt Sydafrika.

Natriumkarbonat har en neutral lukt och neutraliserar många fläckar och lukt på ett mycket effektivt sätt. Det passar ypperligt för all typ av rengöring av tyngre smuts. Därtill fungerar natriumkarbonat enastående åt att ta bort beläggningar på silver. Flera hushåll använder natriumkarbonat för att erhålla ny glans åt sina silverföremål.

Natriumkarbonat känns igen i sin fasta form som ett ganska grovt fördelat vitt pulver. Flertal tillverkningsindustrier använder ämnet i fast form. Till exempel glas- och tvålindustrin. Natriumkarbonat är I synnerhet bra lämpat inom dessa områden eftersom natriumkarbonat köp
är ett kraftfullt alkali.

Den fasta och även vattenfria formen av natriumkarbonat brukar funka mycket effektivt som rengöringsmedel. Innan man till exempel vävsätter eller tapetserar kan natriumkarbonat vara till stor nytta. Det gäller att tvätta väggar som inte kräver förarbete noga med natriumkarbonat (eller målarsoda som det vanligtvis kallas i sammanhanget). För att fett och smuts på ett effektivt sätt ska lossna så ska en svamp användas, och det är viktigt att regelbundet skölja den med vatten. För övrigt kan natriumkarbonat fungera bra för att rengöra och bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och för att till exempel bearbeta trall.

Är det farligt om man råkar få natriumkarbonat på huden? I somliga fall kan det upplevas en aning frätande så därför bör handskar och skyddsglasögon användas. Men i regel är det på intet sätt farligt att få natriumkarbonat på sig. Man bör dock alltid ta det säkra framför det osäkra. Dessutom ska man vara noga med att se till att inte få det i ögonen eftersom det kan leda till sveda och irritation. Natriumkarbonat är heller inte farligt att förtära under förutsättning att koncentrationerna är mycket låga. Man bör dock ställa krav på att inhandlad flaska med natriumkarbonat har en barnsäker kapsyl.

Natriumkarbonat används av många som vill få sitt silver att skimra på nytt. På så sätt rengörs silvret och beläggningar avlägsnas i en väldigt verkningsfull process. Innan man använder sig av metoden ska man dock vara noggrann med att ta bort grövre smuts och fett från silvret.

Man placerar en bit aluminiumfolie i en glasskål eller liknande och strör över natriumkarbonat och därefter häller över kokande vatten. Det silver som man önskar rengöra doppas i skålen så att det kommer i förbindelse med natriumkarbonatet och foliets område. En reaktion uppstår och det börjar bubbla kraftigt i skålen i några minuter. Beläggningarna på silvret ska ha avlägsnats när det bubblat klart. Sedan tar man upp silvret och sköljer det med kallat vatten och torkar och gnider det med en trasa. Silvret har nu fått nytt liv och blänk.

Beläggningen på silvret utgörs av silversulfider som i den bubblande processen omvandlas till metalliskt silver samt svavelväte. Eftersom silversulfiderna blir till gas bör man ventilera ordentligt både under och efter behandlingen av silvret. Det gäller speciellt om hårt oxiderat silver ska behandlas.

Fördelen med att behandla silver enligt ovan förfarande är att det behålls finare längre. Det slits nämligen inte på samma sätt som om putsmedel hade använts.

Natriumkarbonat finns oftast att köpa i dagligvaruhandeln. Det brukar gå under benämningen målarsoda i främst färgbutiker och hushållssoda i många övriga affärer. På internet finns det på prisad.se och ett jättesortiment finns på hembryggning.se.