Utrustning för hembryggning av vin

Nu för tiden är det relativt enkelt att brygga sitt eget vin hemma. Mycket av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller god kvalitet.

Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara stor. Det är gott nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, och en gummitätning som har ett jäsrör.

Den som använder sig av en komplett vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med hjälp av ovan nämnda redskap. Det finns så klart mängder av övriga hjälpmedel och komplement, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp flertal tips.

Kjeld betonar dessutom hur viktigt det är med hygien. Allting som kommer i kontakt med vin och frukt ska vara rent. Länk till mer info Konjaklikörer
All utrustning ska vara fri från matrester, fett och diskmedel. Allting sådant kan förstöra jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet negativt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar och avfettar på samma gång. Det är därtill två medel som är fullständigt ofarliga att nyttja.

För att få bäst effekt bör rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en grundlig sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och annat helt å hållet. Det går dessutom att använda soda eller trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det innebär större svårigheter att skölja av. Tänk också på att eventuella sodarester (om sköljningen inte sker noga) kan påverka syran i frukten.

Själva materialet vid vinbryggning är betydelsefullt. Rostfritt stål, emaljerade kärl samt kärl i plast går bra. Tänk bara på att vara pedant med att kolla att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man ska undvika kärl som innehåller järn, zink, mässing eller koppar är för att dessa metaller kan leda till missfärgning och bismak till vinet.

När man finfördelar den frukt som ska användas till vinet så är det så klart en fördel att ha goda förutsättningar för att underlätta arbetet. En bra och skarp kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare eller ett pommesfrittesjärn fungerar utmärkt till päron. På så vis tar det ingalunda lång tid att processa 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan använda skärredskap i form av elmaskiner samt handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn alternativt mixer eftersom det är utrustning som delar frukten alldeles för mycket.