Håll check på väta i utrymme under hus

Det finns något som vi svenska villa- ägare är dåliga på och det är att undersöka om vi har bekymmer med fukt i källare. De bestämt sämsta är de som har en oinredd källare, däråt går man nära nog aldrig och alltså tittar man aldrig till detta utrymme. Tyvärr tänker många svenskar att “det som inte syns, finns inte”, men det är inte riktigt sant i det är fallet. Problem med väta i källare kan ge upphov till angrepp av alger, mögel samt bristfällig lukt samt med behov av sanering som effekt.

Nyckeln är att hålla fukten i schack. Många gånger är utrymme under hus byggda för att de ganska ska stå gentemot den väta som potentiellt sätt kan tränga in. Problemet med exakt källaren i ett hus är att den ligger under mull, det betyder att det finns fukt runt väggarna samt under golvet som ligger i direkt anslutningen till betongen samt ständigt försöker tränga igenom och in i källaren. När ett hus byggs så görs tyvärr inte alltid en helt adekvat lösning för att huset skall stå emot fukten utan man tillämpar i byggbranschen ofta regeln “det som inte syns finns inte”. Generellt så byggs dock en ganska Acceptabelt lösning, men den kommer inte att stå gentemot allt. Fuktproblem uppstår mestadels när det är som fuktigast ute, det är ganska naturligt, ju mer fukt i närmiljön, ju större motstånd krävs för att stå gentemot det. Det funkar lite på samma sätt som ett stuprör, när det regnar normalt så tar det upp allt utan bekymmer, men när det regnar mycket så blir det översvämning.

Hur kan man bekämpa fukt i källaren?

Börja med att kontrollera hur fuktigt det är i källaren. Det är inte värt att köpa eller hyra in en mätutrustning för detta anledning. Det enklaste är att placera ut en vanlig sopsäck på källargolvet och låta den ligga ett dygn, lyft sedan dän den samt avsyna om det finns någon fukt under påsen. Väta anhopa under påsen då den hindrar att den fukt som tränger opp ur grunden kan dunsta av. Om du ser att det finns fukt på påsen så har du garanterat ett bekymmer med fukt och det är nu värt att anskaffa alternativt hyra in den mätutrustningen för att granska hur stora mängder fukt du verkligen har problem med. De absolut enklaste modellerna hittar man i gör-det-själv affärer och de kostar ett par hundra kronor. En bra luftfuktighetsnivå ligger på runt 50-55 andel, när den kommer upp mot 80% så kan det anträda ge upphov till mögelangrepp samt när det ligger på 100% så börjar vatten pärla sig en aning överallt och det är riktigt dålig.

Åtgärder (rankat efter hur komplex lösningen är)

1. Förbättra ventilationen
2. Se till att inga träreglar har kontakt med våta ytor, borttaga om så är fallet
3. Förvärava en luftavfuktare
4. Gräv opp runt omkring huset samt behandla grunden/källaren med kallasfalt utvändigt
5. Isolera på utsidan med cellplastskivor
6. Fyll åter med makadam så att ett kapillärbrytande skikt bildas

Men det viktigaste av allt; om du märker att du har problem med fukt i utrymme under hus, låt inte tiden gå, agera snabbt!

The post Håll check på väta i utrymme under hus appeared first on ograsmedel.com.