Smaksatt kaffe – kul variation

Smaksatt kaffe kan vara väldigt kul att experimentera med, både för vana kaffedrickare som söker efter något annorlunda, men också för den som vill börja dricka kaffe men finner att smaken av «rent» kaffe är lite överväldigande.

Det finns olika typer av smaksatt kaffe. Först och främst finns det kaffe man kan köpa i sorterade butiker som är smaksatta från början. Smakaromerna finns liksom i kaffemixen. Vanliga smaker är choklad, vanilj, hasselnöt och kola. Vissa vanliga kaffemärken har också börjat med smaksatta utstickare, allt för att locka fler och nya kunder. Ofta kan man uppfatta de smaksatta kaffesorterna som lite mildare och snällare mot smaklökarna är rent kaffe.

Kahls är ett ganska känt kaffemärke som säljs i välsorterade kaffebutiker. Kahls har smaksatta kaffesorter i sitt sortiment, vad sägs om t ex kardemumma, apelsin, smörkola eller Irish cream? Det finns också mer klassiska smaker som choklad och vanilj. I välsorterade kaffebutiker kan man köpa Kahls smaksatta kaffe på lösvikt.

När man köper smaksatt kaffe så är det viktigt att se till så att smakämnena i kaffet är naturliga och inte kemiska då de naturliga smakämnena ger betydligt godare smak. Kaffebönorna brukar sprutas med respektive smakämne direkt efter rostningen eftersom bönorna då absorberar som bäst.

Ett annat sätt att få smaksatt kaffe är att själv lägga till smakämnet. Gert Strand AB har med sitt varumärke Aromhuset tagit fram fyra sockerfria aromer för kaffe. Smakerna är choklad, hasselnöt, vanilj och Amaretto. Man behöver inte alls mycket av aromen för att kaffet ska få rik smak av den utvalda sorten.

Det vanligaste sättet att smaksätta sitt kaffe är nog ändå med syrups. Coffee syrups har förstås massor av socker i sig och ändrar därmed ännu mer karaktär på kaffet. Vill man undvika socker så är syrups inte vägen att gå, men bryr man sig inte om en extra sockerkälla så kan de vara vansinnigt goda. En kaffedrink med syrup och mjölk (eller ännu hellre grädde!) liknar mer än riktig sötsak än en kopp kaffe. Kanske inte är något man vill unna sig på daglig basis, men någon gång i veckan kan det vara mysigt. Syrups finns alltid att tillgå på caféer, men det går också att köpa hem sin favorit från specialiserade kaffe shops.

Man kan såklart själv smaksätta sitt kaffe också. Kardemumma är gott, likaså kanel eller kakao. Man kan smaksätta sitt kaffe med sprit också, Irish Coffee är ett välkänt exempel där man blandar kaffe med grädde, farinsocker och whisky. Baileys, Amaretto eller annan valfri likör funkar också suveränt i kaffet. Alkoholsmaken försvinner till viss del av kaffets höga temperatur och kvar blir bara en massa mumsiga aromer.

I övrigt gäller samma sak för smaksatt kaffe som för vilket annat kaffe som helst. Bönorna måste vara färska, helst nyrostade och definitivt nymalda, de ska ha fint ursprung och helst tillhöra arten arabica (bara i vissa espressoblandningar är det fördelaktigt att ha i lite robusta). Tillredningen ska ske med precision och dosering, temperatur samt bryggtid är viktiga detaljer. Brygger man smaksatt kaffe och får alla ovanstående komponenter att klaffa så har man snart en riktigt mumsig kopp kaffe i sin hand.

The post Smaksatt kaffe – kul variation appeared first on Välkommen till Cafe Kaffe – cafekaffe.se.