Mycket reklam har stärkt Soda Stream´s varumärke

Den senaste tiden har Soda Stream gått ut hårt med reklam. Människor handlar mer kolsyremaskiner än någonsin förr och det säger inte lite. Den första kolsyremaskinen för hemmabruk tillverkades 1903 av en engelsman med namn Guy Gilbey. Gilbey fortsatte att spinna på sin uppfinning och snart kunde han sälja sin «Apparatus for aerating liquids» till högklassiga hushåll. Soda Stream blev senare namnet på hans maskiner, och fortfarande idag – 100 år senare – går den bäst säljande kolsyremaskinen under samma namn.

Trots att kungahuset och andra nobla hem hade egna sodastreamers redan under början av 1900-talet, så skulle det dröja till 50-talet innan Soda Stream annonsering skulle figurera på den kommersiella marknaden. Då började allmänheten så smått få upp ögonen för att kunna kolsyra sina egna drycker, ungefär samtidigt som Coca-Cola lanserades i Europa.

Försäljningen gick ändå långsamt. I ett efterkrigseuropa hade många människor säkert andra prioriteringar och även om den unga generationen säkert ville ha kolsyremaskiner så var det, som jämt, föräldrarna som höll i pengarna. På 70-talet kom vändningen. Soda Streamers började säljas i mängder och ännu idag förknippas vanligtvis kolsyremaskiner i allmänhet, och Soda Stream speciellt, med 70- samt 80-talsnostalgi.

Kolsyremaskiner används inte bara för att kolsyra vatten, man kan även göra smaksatt bordsvatten eller egen läsk. Idag är efterfrågan på kolsyrade drycker enorm och vi är flera som har släpat många tunga flaskor och backar, till största del fyllda med vatten, hem från butiken, endast för att tvingas släpa tillbaka tomflaskorna för återvinning därefter.

Idag känns det som ett onödigt slitgöra, onödigt, samt felaktigt miljötänk. Samtliga dessa liter vatten måste ju komma någonstans ifrån och långa är deras transporter. Samtliga utsläpp från lastbilar och andra fordon kan undvikas, ifall man upphör lägga pengar på buteljerade drycker.

Men så är ju kruxet att vi älskar vår kolsyra, och en smaksatt Ramlösa eller Loka är ju godare än vanligt, tråkigt kranvatten. Eller? Livsmedelsverket garanterar att vårt svenska kranvatten håller hög och säker kvalitet, vi har tillgång till ett av jordens renaste vatten, direkt i våra kökskranar. Trist att inte ta det tillvara. Med en kolsyremaskin kan man göra sitt kranvatten fullt av fräsch kolsyra och med lite aromer kan man ta fram samma goda smaker som de man älskar i sin Ramlösa.

Fördelen med att smaksätta sitt eget bordsvatten är att man kan göra det ännu godare genom att man personligen kan besluta hur mycket eller lite smak man vill ha i. Aga säljer bordsvattenaromer, likaså Aromhuset, som har mångårig erfarenhet och stort sortiment av smaker. Är man mer inne på läsk så producerar Soda Stream själv essenser, men det lite mer svårhittade märket Sonjo, har ett större sortiment på den svenska marknaden.

Soda Streams största konkurrent i Sverige är Wassermaxx från Aga. De tillverkar liknande produkter och när Wassermaxx vinner på lite lägre priser så vinner Soda Stream på sitt namn och sin kunskap. «Get busy with the fizzy» var en klassisk och succéartad Soda Stream slogan under 80- och 90-talen. Soda Stream reklam har verkligen varit effektiv, och den står sig än idag.