Ger sötningsmedel insulin påverkan?

Ger sötningsmedel insulin påverkan? Detta är en mycket omdiskuterad aspekt när det gäller sötningsmedel.

Även om sötningsmedel inte tillför kroppen några kalorier så kan det fortfarande försvåra viktnedgång om det har en effekt på blodsockret. Många dietister varnar för sötningsmedel av den anledningen att de söta smakerna lurar kroppen att socker finns och därmed sätts maskineriet med insulin och blodsocker igång. Det är dessutom betydligt svårare att bryta negativa, inlärda mönster och sötberoenden om man ger sig själv tillstånd att äta sötsaker gjorda på sötningsmedel.

Det finns många olika sötningsmedel på marknaden, vissa garanterar noll insulinpåverkan samtidigt som många dietister menar att det inte är sant, att det beror på hur ens egen kropp reagerar.

Insulin är ett hormon som ser till att näringsämnen förs genom blodet till avsedda kroppsdelar. Personer som drabbas av diabetes typ 1 börjar stöta bort insulinet och snart slutar kroppen att producera insulin helt och hållet. Utan insulin kan man inte leva och snart drabbas man av extrem törst, viktnedgång och näringsbrist. Diabetes är en kronisk sjukdom som kräver fyra insulinsprutor om dagen för resten av livet. Man lär sig snart leva med denna sjukdom, eftersom man ändå inte har något val.

Det finns andra insulinkänsliga personer, de kategoriseras som typ 2 diabetiker. Typ 2 diabetes drabbar oftast äldre personer och brukar kunna hållas under kontroll genom diet och viktnedgång. I vissa fall får mediciner tas. Det är just typ 2 diabetiker som mår särskilt bra av att undvika socker i sin diet och för dessa kan sötningsmedel vara som en skänk från ovan. Har man sockersug så är det betydligt bättre att inta något sötat med sötningsmedel insulin än att äta en sockrig sötsak. Dietister ställer sig dock skeptiska och menar att det är bättre att övervinna sockersuget en gång för alla än att byta ut sockret mot annat sött.

Aspartam är ett vanligt sötningsmedel som finns i många livsmedel och lightprodukter. Aspartam anses inte ge effekt på blodsockret. Sucralose är ett annat sötningsmedel som säljs under varumärket Splenda, det framställs genom modifierade sockermolekyler och innehåller varken kalorier eller kolhydrater. Sucralose säljs på www.allt-fraktfritt.com och är ett populärt alternativ till aspartam eftersom det inte ha samma kontroversiella cancerassociation. Ett tredje intressant alternativ är naturprodukten Stevia där sötningsmedlet utvinns ur en planta som växer i Sydafrika. Detta är dock ännu inte godkänt i Sverige eftersom man menar att det inte har testats tillräckligt. Stevia påverkar inte heller blodsockret och skulle därmed passa för bantare, insulinkänsliga personer och diabetiker.

Ska man gå ner i vikt så finns det metoder där lightprodukter sötade med diverse sötningsmedel höjs till skyarna och andra metoder där de totalförbjuds. Det beror lite på vilken attityd man har till viktnedgång. Enligt viktväktarna ska man endast titta på kaloriintag och – utsläpp och eftersom sötningsmedel ofta innehåller väldigt få kalorier, om några alls, så är det fritt fram. Andra viktnedgångsmetoder är av lite mer komplicerade slag, t ex Atkins eller LCHF där man går in och mixtrar lite med kroppens kemi. I dessa dieter avråds man från alla typer av lightprodukter eftersom de ska påverka fettförbränningen genom att lura kroppen att socker finns tillgängligt. Angående sötningsmedel insulin påverkan är alltså inte den information man får helt entydig, men kliniska studier går åt hållet att sötningsmedel inte påverkar insulin och blodsocker.

The post Ger sötningsmedel insulin påverkan? appeared first on Sockerfri.