Akta dig för ID-kapning

När man väljer att stjäla någons identitet så har man alltid ett motiv med stölden; man har en tanke om till vilket syfte denna stulna identitet ska användas. Stundtals stjäls identiteter slumpartat, medan de andra gånger kapas efter noggranna kontroller om vad personen bakom identiteten har för tillgångar.

I boken förekommer en lång och bra checklista. finns gratis som e-bok i biblioteken samt kan inhandlas på allt-fraktfritt.se. Klicka på bokomslaget för mer detaljer.
Läs mer här

ID-kapning baserad på utseende

När ID-kaparen vill nyttja din identitet därför att framställa “äkta” pass, körkort alternativt andra ID-handlingar, eller för att ägna sig åt människosmuggling, så grundar sig urvalet av offer till stor del på yttre. Om ditt yttre stämmer överens med utseendet på den person som denna legitimation ska skapas åt så räcker det som skäl för dem att välja dig som offer för ID-kapning. Folk som utsätts för människosmuggling, så kallad human trafficking behöver “äkta” handlingar under falska/stulna identiteter. Detta gäller även för många olagliga migranter.

ID-kapning för falsk identifikation vid brott

När någon som man inte känner till, använder sig av ens identitet för att identifiera sig i olika situationer kan man oerhört lätt råka enormt illa ut. Brottshandlingar som begås kopplas till offret för ID-kapningen och bevisningen är vanligtvis knepig att motsäga.

Med en stulen identitet kan man även vittna falskt vid rättegångar, lämna falska intyg och i flera annorlunda känsliga sammanhang utge sig för att vara den person vars identitet man stulit – som t ex vid uthämtning av försändelser alternativt för att komma åt personens barn.

ID-kapning för stöld

ID-kapning för stöld är troligtvis det vanligaste motivet för ID-kapning, personen som stjäl din identitet vill stjäla dina tillgångar på en lång rad annorlunda kreativa sätt. Det kan handla om kapning av ditt bankkonto, låntagning i ditt namn, beställning av varor i ditt namn osv. Här brukar ID-kaparna rikta in sig på människor som de på förhand känner till alternativt misstänker har tillräckligt med finansiella tillgångar för att brottet ska löna sig. Dessa uppgifter hittar man lätt via publika sajter som t ex ratsit.se, men också genom vittjning av post.

Ett annat sätt att stjäla pengar med hjälp av en kapad identitet är genom att sälja saker som inte existerar i den stulna identitetens namn. Människor med gamla, inaktiva konton på säljforum som eBay alternativt Tradera kan bli kapade och därefter är det fritt fram för ID-kaparen att “sälja varor” genom kontot, med hjälp av dess meriter. När de beställda varorna uteblir, vilket sällan uppdagas förrän någon vecka/några veckor efter att den intet ont anande köparen genomfört betalningen till ID-kaparens bankkonto, så har ID-kaparen redan hunnit mottaga åtskilliga betalningar från skilda köpare, och täcka över sina spår. Offren i en sådan härva är både den som får sin identitet stulen och oskyldigt anklagas för brottet, och samtliga de konsumenter som köper varor i god tro och får sina pengar stulna.

ID-kapning för hämnd

Då och då händer det att hämningslystna personer stjäl identiteter därför att ge personen bakom identiteten dålig uppmärksamhet. Ett typiskt fall är när en man en gång hämtade bilder från sin ex-flickväns Facebookkonto för att därefter återanvända dessa i ett sammanhang på webben där hon erbjöds för prostitution.

ID-kapning “för skojs skull”

En del brottslingar agerar med motivet att det är “spännande”, “roligt” och ger en då och då beroendeframkallande adrenalinrush. Att stjäla identiteter är ett tämligen säkert brott (sett till hur många som verkligen fälls) som skänker direkt tillfredsställelse.