Glukosamin häst medför en mindre stel häst

När en häst blir äldre så kan den precis som en människa drabbas av artros som yttrar sig som stelhet samt värk i leder. Det finns hjälp mot artros även för hästar, och det är rätt vanligt med kosttillskott som till exempel glukosamin häst som är till för att smörja och lindra smärtan i den drabbade leden. Glukosaminet finns naturligt i ledvätskan och är viktigt för broskets tillverkning. Men kan glukosamintillskott verkligen göra att hästen blir mindre orörlig eller är detta mest en hype?

Glukosamin häst mot artros

Vi vet idag att glukosaminfulfat kan bromsa artros. Detta är inga gissningar utan resultatet av många skilda studier om glukosaminets verkan i kroppen. Om en häst har problem med artros så kan det vara klokt att ge glukosamin häst för att mildra problemen. Betydelsefullt i sammanhanget är att vi inte talar om ett botemedel mot artrosen. Glukosaminet omvandlas till hyaluronsyra som smörjer lederna för kroppen tillverkar för lite glukosamin när hästen blir gammal.

Vill man ge glukosamin till häst så måste man begripa att det här inte kommer att bota artrosen och att det därmed kan vara så att man fortsatt har somliga problem med stelhet även ifall man ser en lindrande effekt. Likaså att man fortsätta ge detta fodertillskott ständigt så hästen kan fylla på hyaluronsyra i lederna och inte har för lite ledvätska. Utan glykosamintilskott blir det ånyo för lite ledvätska.

Vem tjänar på behandlingen?

När man vill behandla artros så är det förstås så att man är ute efter att bli av med värk och även att återfå smidighet. Med glukosaminfulfat, gärna kombinerat med msm, så kan man få en stark effekt och se att hästen börjar röra på sig så som den gjorde flera år tidigare, men man måste alltid fråga sig ifall hästen verkligen tjänar på detta.

Det kan ju vara så att stelheten samt ledproblemen beror på att hästen har blivit för ålderstigen för den ansträngning som man utsätter den för. Emellanåt så får man förstå att en häst liksom en äldre individ behöver anpassa livsstilen efter ålder. Då är det lämpligt att forma livsstilen efter hästen och ge glukosamin pulver endast för att hästen ska undgå lida och vara orörlig.

Ifall man ger hyaluronsyra häst, glukosaminpulver, msm och andra tillskott, så bör syftet vara att förbättra hästens vardag och inte att fortsatt få ut max av den. Med glukosaminsulfat, fysisk terapi och ett tempo som hästen orkar med så ger man den fortsatt hälsa, men man kanske får förstå att viss typ av träning och tävling inte längre är aktuellt, med eller utan glukosamin häst!

När ska man börja?

Det finns de som anser att man så snart som man upptäcker ledbesvär hos hästen ska sätta in glukosaminsulfat som en del av kosten. Det här kan ha förebyggande verkan och helt klart hejda utvecklingen av artros men något som man måste undersöka är vad hästen egentligen lider av. Ifall man inte själv är veterinär så kan det här vara besvärligt att diagnostisera och det är viktigt att ta kunnig hjälp för att konstatera vad det är som orsakar hästens besvär med flexibilitet. glukosamin katt apoteket.

Det är alltså bäst att börja med behandling med glukosamin häst då man med säkerhet vet att hästen har ledbesvär orsakade av artros. Om man väljer att ge glukosaminet i preventiv syfte för att undvika ledbesvären så är det angeläget att man gör så med rätt dosering. Se noggrant på burken hur mycket glukosamin som faktiskt finns i preparatet och håll ett öga på hur hästen reagerar på det nya fodertillskottet.