Har du provat att göra mjöd eller honungsvin någon gång?

Vikingarna drack det. Många svarar säkert mjöd och honungsvin.

Det kan smaka riktigt gott med tiden. Har du tillgång till svensk honung och den utrustning som krävs för jäsningen är du inte långt ifrån din första omgång hemmagjord mjöd.

Mjöd är en klassisk dryck som även kan kallas för honungsvin

Mjöd är ganska enkelt att förstå ändå. Det är faktiskt så att honungsvin och mjöd är samma sak. Det består av relativt få ingredienser. Mjöd är inte unikt för nordisk mytologi på något sätt.

Faktum är att det finns språk där man använder samma ord för mjöd och honung på grund av den gamla traditionen av att göra mjöd på honung. Vissa väljer att kalla det för honungsvin också.

Så kommer du igång.

Utrustningen måste vara den rätta. Du behöver en tunna eller kärl att jäsa i, jäsrör, jäsningsmätare, hävert samt någon form av flaskor eller behållare att hälla upp honungsvinet i.

Mjödjäst

Utöver detta ska du ha vatten, honung och någon form av mjödjäst som mycket väl kan vara vinjäst för att få igång jäsningsprocessen. Det är en fördel om du kan göra mjöd på honung som kommer från en lokal källa. Ett honungsvin att skriva hem om helt enkelt!

Kanske känner du redan till hembryggning-se och deras produkter. Då kan du jäsa på några veckor eller en månad, med andra ingredienser kan det ta upp till ett år.

Det finns produkter i olika prisklasser. Inte är det svårt.

Det är värt att känna till. Det tar mindre plats om du häller upp i tillbringare. Gå metodiskt till väga.

Akaciahonung är inget vidare för detta ändamål. Den honung som du häller direkt i jäs-kärlet kan vara lite svår att få ur burkar. En slickepott kan fungera. Släng inte halvfulla burkar.

Håll koll på temperaturen för att göra mjöd på rätt sätt

Valet av termometertyp spelar också roll. 30 grader måste det vara. Jästen dör om det blir för varmt.

Ha tålamod med mjöd tillverkningen. Med färdiga paket har du sparat lite tid.se pga. Så fungerar det.

Ingen särskild kork behövs. Mjöd Mjöd förbättras enormt, mycket mer än vin, vid lagring. Lagra det minst i en månad. Ett halvår är bäst resultat.

Ofta tänker vi oss Vikingarna som råbarkade sällar men de var långt kommna i mycket. Vin i all ära men mjöd är nog toppen ändå. Smaken avgör det hela.

Efter bryggning och lagring har du ett honungsvin som du kan bjuda vänner och familj på och det är ju minst sagt imponerande!